Imaginea tractorului testat de Traian Basescu, la doar cativa pasi de masinile si utilajele agricole ultra-moderne expuse joi la Fundulea, in Calarasi, pare sugestiva pentru ce se intampla pe ogoarele noastre.

Iar Romania, care a ratat startul in agricultura si are un pret pentru hectarul de pamant mult sub media europeana, ar putea deveni raiul strainilor care vor sa investeasca in acest domeniu. De la 1 ianuarie 2014, expira interdictia de a vinde teren cetatenilor straini, asa ca presedintele trage un semnal de alarma.

"Eu nu spun sa nu cumpere, dar spun, pe de alta parte, ca ar trebui sa vindem tot atata pamant cat ne-au vandut altii noua. Sa aveti grija de pamant!", a spus Traian Basescu.

Sansa taranului roman, in viziunea presedintelui, raman tot fondurile europene, care ii pot ajuta pe agricultori. Dar pentru asta ar trebui ca statul sa ii sustina cu adevarat. Pana atunci, ne uitam cu invidie la vecini. Austria, de exemplu, are un tractor la patru hectare de pamant.

"Romania are un tractor la 57 de hectare. Un tractor la 57 de hectare! Este clar nivelul de submecanizare al agriculturii romanesti", a spus Traian Basescu.

In plus, dupa discutii cu agricultorii, Basescu a facut si un top trei probleme. Prima este faramitarea terenurilor agricole, a doua lipsa de utilaje, a treia lipsa de apa in perioade de seceta.

La final, presedintele a primit si mici cadouri de la expozanti:

"- Acum doi ani v-am dat un tractor, acum o combina!

- Wow, am tot parcul, pot sa ma apuc de agricultura. Tre' sa mai trec pentru un plug pana la sfarsitul mandatului".