"Uitati-va pe piata, sunt foarte multe alimente, este chiar un surplus. Nu ca inainte de '89 cand nu aveai ce sa cumperi, problema este ca nu ai bani sa faci asta", spune Valeriu Tabara.

"Eu sper sa ne apropiem anii acestia de o balanta pozitiva, or in cazul in care ar fi o criza alimentara in tara nu poti intra intr-un sistem pozitiv", explica ministrul.

El arata ca preturile alimentelor nu pot fi stopate de catre stat.

"Daca am o ferma, eu trebuie s-o ajut sa produca, nu sa-i dau in cap si sa-i spun cum trebuie sa vanda. Cresterea puterii de cumparare nu se face prin lovirea producatorului agricol din Romania", afirma ministrul.

El mai spune ca din cauza conditiilor meteo de anul acesta, graul va fi recoltat cu 3 saptamani mai tarziu, insa productia va fi una buna.

Intrebat daca ministerul poate face ceva pentru a stopa cresterea preturilor la cereale, el spune ca autoritatile nu pot plafona preturile.

"Am tot fost intrebat in toamna lui 2010 de ce tot creste pretul graului, insa eu nu pot sa ma duc la producator sa ii zic sa dea kilogramul de grau cu 30 de bani, nu cu 80 de bani", explica el.

Tabara da exemplul Rusiei care a oprit exporturile de cereale din cauza recoltei slabe si a preturilor tot mai mari. "In Rusia, acum, suprafata cultivata a scazut cu 30%. M-as bucura ca anul acesta sa fie productie buna ca sa putem exporta", arata oficialul.

In luna martie, marfurile alimentare s-au scumpit cu 1,17% fata de februarie si cu 4,12% comparativ cu decembrie 2010. De la inceputul anului, scumpiri de peste 10% au fost inregistrate la legume si conserve de legume (19,2%), in special pentru cartofi (24,7%), fructe proaspete (12,56%) si zahar (11,98%).