"In ultima perioada pretul la carne, pe segmentul productiei primare a crescut cu 20%, pe fondul scumpirii cerealelor, insa in la consumatorul final aceasta majorare se va traduce intr-un pret mai mare cu 7-8%", spune Sorin Minea, presedintele Romalimenta, invitat la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV. El spune ca intai a crescut pretul la cereale, iar abia la cateva luni s-a majorat si pretul carnii.

El adauga ca la ulei si la zahar preturile nu ar trebui sa mai creasca, iar la paine sa ramana la acelasi nivel. "Pentru ca vine sezonul cald, la legume si fructe ar trebui sa scada. In schimb, daca vorbim despre alimentele procesate, acestea vor fi mai scumpe cu circa 10-12% in urmatoarele doua luni". arata Minea.

Ce spune Ministerul Agriculturii despre scumpirea alimentelor

Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii Adrian Rădulescu, prezent la emisiune, a explicat si el majorarile de preturi tot prin scumpirea cerelelor. "Cerealele, pentru prima data după 20 de ani sa spunem, au avut o crestere extraordinara de preturi. Discutam de 120-130 de euro pe tona siapoi am trecut direct la 260 de euro pe tona. Daca luam porcul ca exemplu, hranirea durează cam sase luni, deci influenta cerealelor in pretul carnii o vedem tot dupa jumatate de an", a spus Radulescu.

In plus, nu se poate vorbi de preturi la produsele alimentare comparabile cu cele de import, pentru ca in Uniunea Europeana TVA este 5%, in unele state sau chiar zero. "Ne mai trebuie 4-5 ani pana echilibram ceea ce inseamna productia eficienta in Romania cu ceea ce se intampla in UE", considera acesta.

Cartofii se scumpesc pentru ca romanii nu mai cultiva

Oficialul de la Ministerul Agriculturii mai spune ca, in ultimele luni, cartofii s-au scumpit din cauza cererii si ofertei. "Pentru ca un kilogram de cartof importat costa 0,7 bani sau un leu, producatorul roman nu voia nici el sa dea asa ieftin, asa ca multi au renuntat practic sa cultive", afirma el. Radulescu spune ca anul acesta suprafata cultivata ar putea sa creasca pentru ca multi sunt atrasi de pretul mare cu care se vand acestia.

Dupa ce anul trecut cartofii s-au scumpit cu 45%, in numai doua luni "a doua paine a romanilor" s-a scumpit cu 17%, conform datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS). Acum, un kilogram de cartofi se vinde cu 3 sau 3,5 lei.

In 2010 au fost cultivate doar 235.000 de hectare de cartofi si s-a obtinut o productie de 3,28 de milioane de cartofi. In acelasi timp, in 2009 au fost insamantate 255.000 de hectare, iar productia a totalizat putin peste 4 milioane de tone de cartofi.

Citeste si Preturile vor continua sa creasca! BNR a majorat prognoza de inflatie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%! VIDEO

Ce vede Isarescu din elicopter: infrastructura si turismul au potential. Agricultura sta pe tusa