În două luni de când a fost lansat programul „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” au fost depuse doar cinci proiecte.

După 10 ani de muncă în Spania o familie a revenit în ţară şi are în judeţul Albă propria fermă cu 130 de animale. Până să primească fonduri europene pentru tinerii fermieri au fost refuzaţi de mai multe ori.

Ana Scheau, fermier: “Nu ne încadram, în 2016 am reuşit să luăm prima tranșă din 50 mii euro, iar în 2018 restul de bani şi i-am folosit să modernizăm fermă.”

Costi are doar 22 de ani şi a plecat să muncească aproape un an în Franţa ca să strângă bani pentru o plantaţie de căpşuni. Acum e gata să îşi vadă visul.

Bugetul pentru tinerii fermieri a fost pentru prima dată împărţit în două. Dintr-un total de 43 milioane de euro pentru cei din diaspora s-a pus la bătaie jumătate din sumă. Până acum însă, au depus proiecte numai 5 persoane. În schimb peşte 400 de români din ţară spera să ia câte 50 mii de euro.

Călin Boidoc, Manager Proiect Repatriot: ″Ştim cu toţii cum că birocraţia la noi oarecum nu ne prea ajută să ne dezvoltăm. Foarte mulţi care lucrează în afară sunt orientaţi pe partea de HoReCa, adică au lucrat în HoReCa afară şi vor să se întoarcă pe acelaşi domeniu pe care au lucrat şi au experienţă.”

Consultanţii spun că cei până în 40 de ani, plecaţi la muncă în strainate, au fost anunţaţi prea târziu de schimbările din programul “tânărul fermier”. Pe de altă parte ei trebuie să probeze că au experienţă, dar şi studii medii sau superioare în domeniul agricol.

Honorius Brendea, consultant fonduri europene: “E destul de greu pentru nişte oameni care recent s-au întors din străinătate să găsească exploataţii care să îndeplinească condiţiile astea, unu la mână, şi doi la mână, să accepte persoanele respective să le cedeze în favoarea lor. A treia problemă pe care am întâlnit-o la mai mulţi potenţiali beneficiari a fost problema cu dovedirea că au lucrat în străinătate în 2019 minim 3 luni.”

Proiectele pot fi depuse până pe 15 octombrie.