Discutii concrete pe aceasta tema vor avea loc in semestrul al doilea al acestui an, sub presedintia cipriota a Uniunii Europene, a declarat, joi seara, la Bruxelles, premierul Victor Ponta. 

"O veste buna, care urmeaza sa se concretizeze in semestrul II, este discutia de principiu asupra cadrului financiar multianual 2014-2020, in care Romania si-a manifestat sustinerea fata de propunerea Comisiei, pe care o consideram avantajoasa, iar Declaratia adoptata la Bucuresti de catre "Grupul Prietenilor Coeziunii" a fost retinuta ca element principal in trecerea in perioada imediat urmatoare la discutiile pe cifre si date concrete. Asta inseamna ca Romania, in 2014-2020, nu va avea fonduri europene reduse, nici pe ceea ce priveste platile directe in politica agricola comuna, nici pe fondurile structurale si de coeziune, dar tine foarte mult de noi sa imbunatatim capacitatea de absorbtie a fondurilor europene si sa identificam in mod corect prioritatile pentru 2014-2020", a spus Ponta. 

Victor Ponta a mai aratat ca din partea CE este sesizata si o flexibilitate in ceea ce priveste realocarile de fonduri de la un program operational la altul in cadrul anvelopei financiare disponibile pentru Romania. 

Victor Ponta a mai declarat, la Bruxelles, ca in cadrul recomandarilor specifice de tara ale presedintelui Comisiei Europene a fost apreciat faptul ca Romania s-a incadrat in coordonatele acordului incheiat cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala, principala recomandare fiind de respectare in continuare a obligatiilor asumate de Guvern.