Cum se va acorda titlul de produs traditional romanesc. Reguli dure; proportiile inselatoriei sunt uriase
Se inaspresc regulile pentru cei care vor sa obtina certificate de fabricare a produselor traditionale. Si asta pentru ca in ultimii ani multe preparate asa zis ecologice, mai ales mezeluri si branzeturi, erau, de fapt, contrafacute.
Noile norme de atestare, intrate in vigoare la inceputul anului, incearca sa elimine falsurile pline de aditivi si coloranti. De la 1 ianuarie, Ministerul Agriculturii a aprobat doar 30 de dosare pentru producatorii traditionali.
Ca sa va dati seama de proportiile inselatoriei, aflati ca Romania a avut pana de curand 4.400 de produse traditionale, in vreme ce Franta, renumita pentru rafinamentul gastronomic, doar 127. I-am batut "la scor" si pe italieni, care au 114 produse traditionale, dar si pe nemti si spanioli.
In incercarea de a limita falsurile, autoritatile au inasprit regulile de acordare a titlului de "traditional".
Fabricantul trebuie sa demonstreze vechimea retetei, sa elimine toate chimicalele si sa foloseasca unelte rudimentare, nu utilaje moderne.
Dupa intrarea in vigoare a noilor reglementari, o mare firma din Targu Mures si-a pierdut atestatul cu care se mandrea. Oamenii spun ca provin dintr-o familie care se ocupa cu aceasta afacere de noua generatii, iar reteta lor e veche de 140 de ani. Insa, cei de la minister considera ca in hala fabricii cu utilaje si procedee moderne vechile traditii s-au pierdut.
Varga Pal Petry Zsolt, director firma de prelucrarea a carnii: "Ministerul ne-a raspuns ca suntem o firma prea mare ca sa putem produce produse traditionale si conditiile ar fi prea moderne pentru fabricarea produselor traditionale. Nu credem ca ar trebui sa fim doar o pravalie sa putem fabrica produse traditionale".
In schimb, un gospodar din comuna Fundata, judetul Brasov, nu are emotii pentru reatestarea produselor sale: branza, cas, urda si unt. A fost vizitat de doua comisii si asteapta rezultatul Ministerului.
Ion Poponeci, fabricant produse traditionale: "La inceput au verificat animalele, cum le tinem, unde le tinem, unde procesam si ne-a cerut ce am scris in caietul de sarcini, in special obiectele pe care le folosesc cu traditie, calitate".
Omul creste 15 vaci si 80 de oi si e ajutat doar de sotia lui. Ei cosesc fanul, mulg laptele si framanta branza.
Cele peste 4.000 de produse care poarta la ora actuala titulatura "traditional" trebuie reconfirmate pana la 1 octombrie. In cazul in care fabricantii vor continua sa foloseasca aceasta denumire fara sa obtina noile certificate, risca amenzi usturatoare sau chiar dosar penal.