Noile norme de atestare, intrate in vigoare la inceputul anului, incearca sa elimine falsurile pline de aditivi si coloranti. De la 1 ianuarie, Ministerul Agriculturii a aprobat doar 30 de dosare pentru producatorii traditionali.

Ca sa va dati seama de proportiile inselatoriei, aflati ca Romania a avut pana de curand 4.400 de produse traditionale, in vreme ce Franta, renumita pentru rafinamentul gastronomic, doar 127. I-am batut "la scor" si pe italieni, care au 114 produse traditionale, dar si pe nemti si spanioli.

In incercarea de a limita falsurile, autoritatile au inasprit regulile de acordare a titlului de "traditional".

Fabricantul trebuie sa demonstreze vechimea retetei, sa elimine toate chimicalele si sa foloseasca unelte rudimentare, nu utilaje moderne.

Dupa intrarea in vigoare a noilor reglementari, o mare firma din Targu Mures si-a pierdut atestatul cu care se mandrea. Oamenii spun ca provin dintr-o familie care se ocupa cu aceasta afacere de noua generatii, iar reteta lor e veche de 140 de ani. Insa, cei de la minister considera ca in hala fabricii cu utilaje si procedee moderne vechile traditii s-au pierdut.

Varga Pal Petry Zsolt, director firma de prelucrarea a carnii: "Ministerul ne-a raspuns ca suntem o firma prea mare ca sa putem produce produse traditionale si conditiile ar fi prea moderne pentru fabricarea produselor traditionale. Nu credem ca ar trebui sa fim doar o pravalie sa putem fabrica produse traditionale".

In schimb, un gospodar din comuna Fundata, judetul Brasov, nu are emotii pentru reatestarea produselor sale: branza, cas, urda si unt. A fost vizitat de doua comisii si asteapta rezultatul Ministerului.

Ion Poponeci, fabricant produse traditionale: "La inceput au verificat animalele, cum le tinem, unde le tinem, unde procesam si ne-a cerut ce am scris in caietul de sarcini, in special obiectele pe care le folosesc cu traditie, calitate".

Omul creste 15 vaci si 80 de oi si e ajutat doar de sotia lui. Ei cosesc fanul, mulg laptele si framanta branza.

Cele peste 4.000 de produse care poarta la ora actuala titulatura "traditional" trebuie reconfirmate pana la 1 octombrie. In cazul in care fabricantii vor continua sa foloseasca aceasta denumire fara sa obtina noile certificate, risca amenzi usturatoare sau chiar dosar penal.