Singurul produs traditional din Romania, cu acte in regula, conform noii legislatii, este o paine facuta in Brasov, dupa o reteta din tara Barsei.

Vasile Dochita: "Totul se face manual, 90%".

Aceasta este o conditie esentiala. Aluatul trebuie framantat cu mainile. Asa ca in fabrica aparatul a fost inlocuit de un muncitor. Se mai asteapta 20 de minute pentru dospire. "Natural totul. Altceva nu folosim, faina, apa".

Noile reglementari sunt foarte clare. Se numeste produs traditional doar acela care respecta retetele de pe vremea bunicii. Ingredientele trebuie sa fie naturale. Nu sunt permisi conservantii, aditivii si colorantii.

Maria Nicoara: "Telemeaua e de anul trecut, din luna lui mai. Rezista in saramura, pastrata in butoaie de lemn si in beci. Aici e slanina afumata, asta e fiarta in zeama de varza, asta e rulada afumata"

Doamna Maria din Jina vinde intr-o piata din Bucuresti de mai bine de 20 de ani. Clientii ii cunosc bine marfa, dar daca vrea sa devina producator traditional va trebui sa convinga autoritatile ca respecta retetele vechi.

Asa isi promoveaza marfa cativa producatori din Sibiu: "No ma bade ... Sanatatea sta in traditionale! " Iar cei de la minister sunt de acord. Dar ofteaza cand isi dau seama cate falsurile avem pe piata. Ca sa va faceti o idee, din decembrie pana acum, au fost depuse noua dosare pentru produse traditionale, insa opt dintre ele au fost respinse.

In prezent, in Romania sunt inregistrate 4402 produse traditionale. Dupa intocmirea registrului national numarul lor s-ar putea injumatati.