Unul dintre cele mai de succes programe din agricultură pare să îşi trăiască ultimele zile după ce şi în vară banii primiţi de agricultori au fost mai puţini decât cei promişi iniţial.

În anii trecuţi, banii oferiţi de guvern pentru culturile de roşii l-au ajutat pe Laurenţiu Mălăescu să îşi cumpere seminţe de calitate şi să-şi extindă solariile pe 1000 mp. Anul acesta, în vara, în loc de 3000 de euro, omul a luat cu 700 mai puţin iar pentru recolta de toamnă, nici atât.

Laurenţiu Mălăescu, fermier: “La rectificarea bugetară nu s-au mai alocat bani pentru ciclul doi şi s-a terminat, nu se mai dau bani – vă descurcaţi pe cont propriu”.

În lipsa ajutorului de la stat, fermierii încearcă să îşi recupereze altfel costurile.

Laurenţiu Mălăescu, fermier: “Anul trecut preţul era de 5 – 6 lei, anul ăsta e de 6 – 7 lei, pe piaţă vorbesc”.

Sunt mulţi nemulţumiţi şi în cel mai mare bazin legumicol din ţară, la Matca.

Florin Ciocan, agricultor: “E un lucru foarte rău. Nici nu credeam că guvernanţii se puteau gândi la aşa ceva, să ne taie un ajutor care se dă în toate ţările din Europa se dă. Dacă la noi în Matca, 50-60% din producători aveau roşii acest procentaj o să fie mai mic”.

Gheorghe Marin, primar Ales Matca: “Oamenii se îndreaptă către altceva, către castraveţi, vinete, ardei şi aşa mai departe. Costul lor ar fi mai puţin decât la roşii din cauza foarte multor dăunători”.

Aşadar, ne întoarcem la vremurile în care magazinele şi pieţele se vor umple de roşii din alte ţări în timp ce ale noastre vor fi puţine şi scumpe.

Deocamdată, Ministerul Agriculturii a transmis că: “Va analiza oportunitatea acordării unui ajutor de minimis pentru legume cultivate în spaţii protejate”. Aşadar, nu este cert dacă Programul Tomata va mai da rod şi în viitor.