În aceste condiții, cultivatorii spun că abia își acoperă cheltuielile și se gândesc de două ori înainte să mai pună roșii.

Localitatea Izbicinei, din Olt, este renumită pentru roșiile cultivate acolo. Sunt peste 600 de hectare de solarii aici în localitate și în mai mult de jumătate s-au plantat roșii.

O parte dintre producători sunt înscriși în programul Tomata și știau că vor încasa 3.000 de euro pentru recolta vândută, însă au aflat că în acest an vor lua 2.270 de euro.

Nica Ion, producător roșii: ”Noi am investit, cum se știe că facem focuri, facem cu tunuri care bagă pe motorină și gaz... acum s-au răzgândit domnii de la guvernare că nu au bani pentru așa ceva, poate sunt mai bune cele aduse din import.
Reporter: Ați reușit să vă recuperați investiția?
Nica Ion: Până acum nu, dacă vă spun că și folia și toate substanțele și îngrășămintele care se bagă”.

Veronica Coderie, producător roșii: “Nu suntem prea mulțumiți. Dacă nu se mai fac proiecte de acestea nu mai cultivăm roșii pentru că muncim și muncim degeaba”.

Cosmin Petcu, producător roșii: “Nu avem destui bani, roșiile au scăzut la preț, nu se vând. Nu știm ce să facem, valoarea era o valoare acceptabilă care ne ajuta, ne ajuta să creștem plantele”.

Nici cei 100 de fermieri beneficiari ai programului Tomata din județul Galați n-au primit cu bine vestea.

Florin Ciocan, producător roșii: “Ne afectează foarte mult. Acești 3.000 de euro îi foloseam la încălzire. Guvernul putea să pună această diferență de bani ca să nu scadă subvenția”.

Carmen Dragomir, producător roșii: ”În momentul în care nu mai primim subvenția te întrebi daca merită”.

Anul acesta, numărul fermierilor care s-au înscris în program a crescut cu 21 %, potrivit ministerului Agriculturii.

Peste 17.000 de agricultori au fost considerați eligibili ca să primească acest ajutor.

Adrian Oros, ministrul Agriculturii: “Suma totală e mai mare decât în anii trecuți, dacă ne uităm pe cifre. Am prelungit perioada în care s-au înregistrat cererile, domniile lor au spus că doresc acest lucru. Prelungind perioada de înscriere s-au mai înscris mult mai mulți”.

Statul a alocat cu totul 39 de milioane de euro.