“Recoltarea graului este in plina desfasurare, cam 40-50% din suprafata cultivata cu grau in sudul Romaniei a fost recoltata. Productia este buna si speram ca va fi la fel cu cea obtinuta in 2016”, a declarat Ion Cioroianu, consilier in cadrul Asociatiei Fermierilor din Romania (AFR), citat de News.ro.

Potrivit specialistului, productia medie este cuprinsa intre 4 si 6 tone la hectar, iar in cazul fermierilor mari este semnificativ mai buna.

Fermierul Dimitrie Musca, cu un total de 3.000 de hectare cu grau cultivate in judetul Arad, a obtinut o productie medie de aproape 8 tone la hectar.

"Am terminat de recoltat graul si am obtinut o productie de 7,8 tone la hectar. In general faceam 7,2-7,5 de tone la hectar, iar acum a iesti 7,8 tone. Aceasta productie este mai buna fata de cea obtinuta anul trecut, in conditiile in care am semanat in noiembrie, mult mai tarziu decat in perioada optima", a afirmat Musca.

Stefan Poienaru, agricultor din Fetesti, a recoltat circa 50% din suprafata pe care o detine cu grau si primele date arata o productie buna.

Productia este foarte buna din punct de vedere calitativ. Productia este intre 4,5 si 5 tone la hectar. Aceasta este mai buna cu 20% fata de cea obtinuta anul trecut. Si pretul este un pic mai incurajator, ajunge la 145 de euro pe tona in Fetesti”, a spus Poienaru.

Pe de alta parte, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Laurentiu Baciu, se fereste deocamdata sa ofere estimari clare.

“Recolta graului tocmai a inceput, nici 5% din suprafata semanata cu grau a Romaniei nu a fost recoltata. Mai gasiti grau recoltat in Calarasi, Olt, Giurgiu sau Constanta, dar este un inceput timid. Nu putem face acum pronosticuri pentru ca nu avem suficiente date. Pare a fi o productie buna, dar asteptam sa o recoltam”, a adaugat Baciu.

Productia de grau a crescut anul trecut cu 4% comparativ cu 2015, pana la 8,28 milioane de tone, nivel-record pentru Romania, inregistrand o medie de peste 4 tone la hectar.

In schimb, primele date arata o productie de rapita mai mica fata de cea de anul trecut. Recolta de rapita a crescut in 2016 cu aproape 38% fata de anul anterior, pana la 1,2 milioane de tone, cu o medie de peste 2,7 tone/ha.

In privinta culturilor semanate in primavara, precum porumbul si floarea-soarelui, agricultorii spun ca este nevoie de ploaie in perioada urmatoare pentru a obtine productii bune.
 
Productia de porumb a crescut anul trecut cu 11,5% comparativ cu anul precedent, depasind 10 milioane de tone, desi suprafata cultivata s-a diminuat cu 4%, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica(INS).