Recolta record de porumb. Exporturile Romaniei ar putea atinge un miliard de euro VIDEO
Dupa imaginea gradinilor ramase in paragina si a taranilor care scuipa seminte langa recolta neculeasa, avem si motive de bucurie in aceasta toamna, care ne-a adus cea mai mare productie de porumb din ultimii cinci ani. Cu o asemenea recolta, specialistii cred ca Romania ar putea tine sub control pretul porumbului la nivel mondial.
La nivel national, dupa estimarile specialistilor, recolta de porumb va atinge in acest an 10,4 milioane de tone, iar trendul a fost in ultimii ani de crestere. In 2010 am avut o productie cu un milion de tone mai mica, iar din intreg exportul de cereale, Romania a inregistrat 890 de milioane de euro. Suma care in 2011 ar putea ajunge la un miliard de euro.
Expresia de mult uitata, "productie la hectar", devine acum o realitate nemasluita de cifre. Romania, care are cea mai mare suprafata cultivata cu porumb din Uniunea Europeana, a primit anul acesta un cadou nesperat. A plouat suficient pentru ca plantele sa creasca bine, iar productia este uriasa: peste 10 milioane de tone.
"Ca sa va dati seama cat de mare va fi productia de porumb din acest an, este suficient sa priviti aceasta plantatie. Fiecare tulpina de porumb are cel putin 2 metri iar pe ea sunt cate doi stiuleti. Asta inseamna ca de pe un singur hectar de pamant vor fi stranse cel putin 7 tone de porumb - e cea mai mare productie din ultimii cinci ani", spun fermierii.
Cultivatorii sunt incantati.
"E un porumb foarte bun, sanatos, are o boaba foarte sanatoasa."
"Recolta este foarte buna anul acesta, comparativ cu anii trecuti//10 tone, chiar si peste", afirma Marius Zeles, fermier.
Producatorii primesc pana la 200 de euro pentru o tona de porumb data la export, iar oficialii vorbesc
de aproape doua milioane de tone pe care tara noastra le-ar putea trimite peste granita. E clar asadar ca Romania va fi un jucator important pe piata agricola in aceasta toamna.
"Cred ca poate sa intre si in primi 10 producatori si in acelasi timp exportatori importanti de boabe de
porumb", Nicolae Florea, director al Directiei de Agricultura din Buzau.
Tari din Europa, Africa sau Asia ne asteapta vagoanele pline.
"Cu siguranta n-o sa stam cu porumbul nevandut, va garantez", spune secretarul de stat al Ministerul Agriculturii.
Pe plan international, situatia e favorbabila Romaniei, mai ales ca-n Statele Unite, unul dintre principalii producatori de porumb, recolta este mica.
Ne concureaza insa vecinii ucraineni, care au anuntat ca le vor vinde strainilor peste 10 milioane de tone. Specialistii spun ca exporturile Ucrainei si Romaniei pot contribui in acest an la reducerea deficitului existent pe piata mondiala si la limitarea cresterii preturilor pe tona de porumb.