Pretul zaharului, cea mai mare crestere din ultimii doi ani, pe fondul unei preconizate crize mondiale
Fondurile speculative care au mizat pe scumpirea zaharului sunt recompensate cu cea mai mare crestere din ultimii doi ani, pe fondul unei preconizate crize mondiale, informeaza Bloomberg.
Cotatiile futures la Bursa de la New York au crescut cu 16% in ultimele trei luni, cel mai mare avans inregistrat dupa 2013.
Preturile si-au revenit dupa ce in august au atins cel mai scazut nivel din ultimii sapte ani, pe fondul deprecierii realului brazilian care i-a incurajat pe exportatori sa majoreze livrarile.
Intre timp, tendinta de depreciere a monedei braziliene a incetinit, iar vremea uscata pune in pericol recolta de trestie de zahar a celui mai mare exportator mondial.
In plus, fenomenul El Nino pune in pericol recolta din Australia, intr-un moment de scadere a productiei in India si Brazilia.
"Piata s-a modificat din septembrie, deoarece noi si majoritatea analistilor ne-am modificat estimarile referitoare la oferta", a declarat Artur Manoel Passos, economist la Itau Unibanco Holding SA in Sao Paulo.
Organizatia Internationala a Zaharului prognozeaza ca dupa cinci ani de surplus cererea va devansa productia in sezonul care a inceput luna aceasta.
Deficitul urmeaza sa se dubleze pana la 6,2 milioane de tone anul viitor.
In aceste conditii, managerii de fonduri si-au majorat pozitiile pe termen lung in doar doua saptamani.
Datele U.S. Commodity Futures Trading Commission arata ca in saptamana care s-a incheiat la 13 octombrie managerii de fonduri si-au majorat pozitiile pe termen lung cu 33%, pana la 117.090 contracte futures si optiuni, cel mai ridicat nivel de dupa luna iulie 2014, in timp ce pozitiile short au scazut in sapte din ultimele opt saptamani.