Prea scumpe pentru romani, branza de capra si mierea ajung pe mesele strainilor
Branza de capra cu mucegai alb tip Camembert si miere de zmeura sau rapita, considerate delicatese in Occident, nu sunt pe placul romanilor. Pentru ca sunt uneori mai scumpe si nu tin pasul cu preturile mici ale produselor de import, ele sunt la mare cautare pentru straini.
Ovidiu Spinu a facut un master de specializare in Franta, iar la revenirea in tara si-a deschis pe rand un cabinet veterinar, apoi, in 2007, o fabrica de lactate dupa si-a vandut prima afacere. Spune ca a incercat sa ia fonduri europene prin programul SAPARD, insa a renuntat din cauza birocratiei. A luat in schimb credit de la banca si a pus pe picioare o fabrica de produse lactate de capra langa Cluj.
Acum, cehii, ungurii si slovacii cumpara branza de capra produsa la noi, cu marar sau cu mcegai, in timp ce la noi un astfel de produs este inclus in categoria raritate. Laptele de capra provine de la fermele din zona, iar jumatate din productie merge la export. Doar in Ungaria, Spinu vinde cam 15 de tone pe an. Iar preferintele sunt mult diferite fata de cele ale romanilor. "Maghiarii prefera sortimentele cu piper sau cu marar. In Cehia si Slovacia am intrat in supermarketuri in aceasta primavara. Aici merg rondele de branza", spune Spinu, proprietarul La Colline. Iar afacerile ii merg bine, doar anul trecut a avut o cifra de afaceri de un milion de euro.
La noi, produsele sunt vandute atat in magazinul de prezentare a companiei din incinta fabricii, cat si in magazine de specialitate, dar si in supermarketuri precum Auchan, Cora. Mega Image sau MiniMAX.
Romanii prefera branza de vaca
In plus, producatorii romani de branza spun ca romanii prefera sa cumpere branza de vaca, care este mai ieftina sau chiar cea importata. Spre exemplu, costurile de productie ale unui kilogram de branza de capra sunt cu 50% mai mari decat ale unui kilogram de branza de vaca. Asa ca, la producator, branza de capra depaseste usor 14-15 lei si ajunge la raft si cu 23 de lei, un pret mult prea mare pentru consumatorul roman, dupa cum spun producatorii.
Spinu spune ca cel mai bine in Romania se vand produsele proaspete, lapte, iaurt si crema de branza la kilogram.
Chiar daca pana acum, segmentul produselor din branza de capra era subdezvoltat la noi, iar mare parte din productie lua calea exportului, iata ca tot mai multi oameni de afaceri isi indreapta atentie spre aceasta nisa. Chiar si marii agricultori mizeaza pe potentialul pietei. Spre exemplu, Ioan Niculae, proprietarul InterAgro, a anuntat ca va investi patru milioane de euro intr-o fermă cu 2.000 de capre la Zimnicea, jumatate din suma provenind din bani europeni.
Miere romaneasca, buna pentru clatitelor nemtilor
Si la capitolul miere, lucrurile stau la fel ca in cazul branzei de capra. Datele oficiale arata ca am exportat mai mult de jumatate din productia interna. In schimb, am preferat sa importam miere mai ieftina din Cehia sau din China. Conform datelor Ministerului Agriculturii, in 2010 am produs 20.295 de tone de miere, mai putin insa decat in anul anterior (21.500 tone).
Miere de salcam, de munte sau de mana, totul ajunge pe mesele germanilor si britanicilor. Insa, de multe ori, se poate reintoarce reambalata chiar in Romania, si asta pentru ca romanii exporta miere "la butoi", care este apoi etichetata de straini si revanduta.
"Doar in Deva sunt 3.000 de familii de albine care au produs anul trecut cam 400 de tone de miere. Din aceasta cantitate, cam 60% s-a dus la export in Germania", spune Iosif Korb, presedintele Asociatiei apicultorilor din Deva, care reuneste 100 de apicultori din zona. Barbatul de 52 de ani este apicultor din tata in fiu si spune ca de-a lungul anilor cele mai multe comenzi au venit din Germania.