Sotii Ban, de pilda, au doua livezi. In ultimii ani si-au cumparat meri si pruni romanesti de la statiunea pomicola din Bistrita. Oamenii nu au vrut sub nicio forma sa renunte la soiurile autohtone, desi copiii le-au propus sa le trimita puieti din strainatate.

"Am cumparat peri. Sunt zemoase si bune. Au un pret la piata foarte bun. Sunt foarte rezistenti la boala si sunt buni atat pentru compot cat si pentru dulceata. Imi place autohton totul pentru ca sunt mai rezistenti", explica Saveta Ban.

Au aflat asta si vecinii de peste granita. "Si de aici i-a dus in Germania. I-am impachetat in folie. Din toate au luat cate doi meri, peri, ciresi", spune Alexandru Grit, vanzator de pomi fructiferi.      

Specialistii confirma ca soiurile noastre se adapteaza mult mai usor la conditiile climatice fata de cele din Spania, Germania ori Turcia. "Nu intotdeauna un soi strain se adapteaza conditiilor zonei, tehnologiei de cultura si potentialul de productie, care poate fi diferit. Toata lumea apreciaza aroma merelor romanesti. Si totdeauna un soi din Turcia nu va avea aceasi aroma ca cea romaneasca", adauga dr. inginer Ioan Platon, directorul statiunii pomicole Bistrita .  

Puietii se vand cu 10-20 de lei, iar butasii de vita de vie cu 5-10 lei.