Plan european de salvare a albinelor. UE vrea mai multă transparență din partea statelor membre, în ceea ce priveşte folosirea pesticidelor
Albine
Comisia Europeană a anunţat miercuri că a decis să înregistreze o iniţiativă cetăţenească europeană intitulată "Salvaţi albinele! Protejarea biodiversităţii şi îmbunătăţirea habitatelor pentru insecte în Europa", se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Organizatorii îndeamnă Comisia să "adopte o legislaţie care să menţină şi să îmbunătăţească habitatele pentru insecte ca indicatori ai unui mediu nedegradat".
Iniţiativa cetăţenească se concentrează asupra lansării unor obiective obligatorii: consacrarea obiectivului promovării biodiversităţii drept obiectiv global al Politicii Agricole Comune; reducerea semnificativă a utilizării pesticidelor, interzicerea pesticidelor nocive fără excepţie şi reformarea criteriilor de eligibilitate; promovarea diversităţii structurale a peisajelor agricole; reducerea efectivă a poluării cauzate de substanţele nutritive (de exemplu, Natura 2000); stabilirea efectivă a unor zone de conservare; intensificarea cercetării şi a monitorizării şi îmbunătăţirea educaţiei.
În temeiul tratatelor, UE poate introduce acţiuni în justiţie în domenii precum piaţa internă, politica agricolă şi protecţia sănătăţii publice şi a calităţii mediului. Prin urmare, Comisia consideră iniţiativa admisibilă din punct de vedere juridic şi a decis să o înregistreze.
Înregistrarea acestei iniţiative va avea loc la 27 mai 2019, după care va urma procesul de colectare a semnăturilor de susţinere de către organizatori, care va dura un an. Dacă după un an se vor aduna un milion de declaraţii de susţinere a iniţiativei, din cel puţin şapte state membre diferite, Comisia va avea la dispoziţie trei luni pentru a lua o decizie: fie va da curs solicitării, fie o va respinge, în ambele cazuri trebuind să îşi argumenteze decizia, a precizat Executivul comunitar.
Înregistrarea iniţiativei "Salvaţi albinele! Protejarea biodiversităţii şi îmbunătăţirea habitatelor pentru insecte în Europa" vine după ce ombudsmanul european, Emily O'Reilly, a anunţat marţi că a demarat o anchetă cu privire la "lipsa de transparenţă" în procesul decizional al statelor membre în interiorul UE, în ceea ce priveşte pesticidele.
Investigaţia vizează accesul la anumite documente publice referitoare la riscurile pentru albine de pe urma utilizării pesticidelor.
Ombudsmanul european a constat că Executivul comunitar a refuzat să ofere acces la documentele referitoare la poziţiile statelor membre cu privire la utilizarea pesticidelor şi albinele.
"Cetăţenii europeni au dreptul să cunoască poziţiile propriilor guverne, la fel şi pe cele adoptate în calitate de stat membru. Biodiversitatea este un subiect deosebit de important", a apreciat Emily O'Reilly.
ONG-ul francez Pollinis a subliniat că aceste documente ar putea explica de ce adoptarea unor noi metode de evaluare a pesticidelor este blocată de şase ani de statele membre şi de Comisia Europeană.
Pe acelasi subiect: