Din 3 paini vandute in Romania, doar una este fiscalizata. Cu cat ar scadea preturile dupa reducerea TVA la 9%
Guvernul vrea sa reduca TVA-ul la paine de la 24 la 9 la suta. Masura a fost anuntata de premier si are ca scop reducere evaziunii fiscale intr-unul dintre cele mai ascunse sectoare ale economiei romanesti.
Producatorii, dar si hipermarketurile jura ca in aceste conditii vor reduce preturile. Specialistii ne avertizeaza insa ca masura nu va da roade, decat daca fabricile si comerciantii vor fi controlati, in loc sa fie protejati.
Painea este cel mai bine vandut produs alimentar din Romania. In medie, fiecare dintre noi consuma 98 de kilograme pe an. O paine pe zi. Problema este ca din 3 paini doar una este fiscalizata, celelalte doua se dau la negru. Iar statul pierde din incasari 1 miliard de lei pe an potrivit patronatelor.
Guvernul spera ca TVA-ul redus sa ii convinga pe evazionsti sa treaca painile vandute pe bon de casa. Daca experimentul va da roade atunci reducerea se va extinde si la alte alimente.
"Cei de la FMI, pe buna dreptate, spun ca cine ne garanteaza ideea frumoasa optimista ca daca aveti TVA mai mic aveti incasari mai mari, aratati-ne un proiect care a reusit pe aceasta zona" spune Victor Ponta.
Potrivit producatorilor, o franzela de 1 leu se va vinde cu 85 de bani imediat dupa reducerea TVA-ului, insa pretul poate creste spre 90-95 de bani odata cu majorarea preturilor la utilitati si la cereale.
Totusi reducerea TVA aplicata de guvernul Nastase nu a dus la scaderea preturilor. Acum TVA-ul va fi taiat pe intreg lantul de la sacul de grau si moara, pana la brutarie si magazin.
"Nu cred ca-i va determina pe cei care acum nu platesc, nu isi fiscalizeaza veniturile, nu cred ca ii va determina sa declare. Eu cred ca exista o legatura de colaborare intre evaziune in toate domeniile si politic. Nu se poate sa ai sectoare in care jumatate din desfacere sa nu fie fiscalizata fara sa ai protectie" crede Gabriel Biris, consultant fiscal.
Pentru a reduce evaziunea, patronatele discuta cu ministerul agriculturii si un proiect care sa restranga locurile unde se poate vinde paine.
In aceste conditii, painea nu se va mai gasi la coltul blocului pentru ca ar disparea aproximativ 100 de mii de puncte de comercializare din 150 de mii inregistrate. In privinta TVA-ului, daca va fi acceptata de FMI, masura va fi introdusa din a doua parte a anului.
Pe acelasi subiect: