Conditiile meteorologice din acest an au afectat culturile de vita-de-vie, specialistii estimand ca productia de vin va fi cu aproape un milion de hectolitri mai mica decat cea de anul trecut.

"Ca o estimare generala a Patronatului Vinului, la nivel national anul trecut vorbeam de o productie de 6,3 milioane hectolitri, anul acesta productia va fi undeva in jur de 5,5 milioane hectolitri", a declarat, marti, Dan Ilie, PR la Patronatul National al Viei si Vinului, citat de Mediafax.

Intrebat daca scaderea productiei de vin va duce la cresterea pretului vinului romanesc, Dan Ilie a spus ca, desi toti indicatorii ar duce catre ideea majorarii preturilor, nu crede ca acest lucru se va intampla.

"E posibil ca producatorul care creste pretul foarte mult sa ofere consumatorului o sticla mult prea grea, la figurat, iar raftul si sacosa consumatorului sa nu tina si nu stiu daca-si permite cineva luxul acesta. Exista strategii de marketing, strategii de vanzari, majoritatea producatorilor incep sa se orienteze si catre vinurile economice, sa nu le numesc ieftine, pentru ca aceasta e situatia in piata si se reflecta si in sectorul viti-vinicol", a apreciat reprezentantul Patronatului National al Viei si Vinului.