Ne place sa bem vin. Statisticile arata ca romanii consuma anual 24 de litri de vin. Asta nu inseamna insa ca stim sa alegem cele mai bune produse.

Doar 15% din vinul pe care il bem este de calitate. Cumparatorii recunosc insa ca nu stiu sa deosebeasca o licoare buna dupa culoare, miros sau consistenta si mai degraba se orienteaza dupa pret.

"Trebuie sa indeplineasca cinci reguli dupa consumatorul nostru: sa fie alb, sec, rece, mult si gratis. Oamenii consuma ceea ce isi permit, calitatea a scazut", spune Marian Timofte, presedintele organizatiei somelierilor din Romania.

Cert este ca ne aflam in top 10 al consumatorilor, alaturi de tari precum Italia si Franta. De aceea, in ultimii ani au aparut noi domenii gata sa ofere pietei produse cat mai diverse.

Si strainii vor sa profite de apetitul nostru pentru vin. In primele luni ale anului am importat peste 400.000 de hectolitri din Europa, dar si din Chile, Argentina sau Africa de Sud.

"Avem o mare varietate de vinuri. Piata romaneasca este tot mai buna. Avem multe vinuri si vindem din ce in ce mai mult",
spune ambasadorul statului Chile la Bucuresti.

Romania a inceput sa exporte in cantitati insemnate, mai nou spre China, Rusia, Japonia si Coreea de Sud.