Muntii care vara se transforma intr-un "oras". Multi romani migreaza aici in cautare de lucru
Lipsa locurilor de munca ii impinge pe multi romani sa migreze pe timpul verii in varf de munte in cautare de lucru. Asa se face ca in aceasta perioada, Muntii Gurghiului din zona Sovata se transforma intr-un adevarat orasel, unde zeci de familii se muta pentru o luna in speranta ca vor culege fructe de padure destule, pentru a le vinde.
Cum urci spre varful muntilor Gurghiului, corturile colorate iti fura imediat privirea. Montate cu multa grija si amenajate ca o mica "garsoniera", aici isi duc traiul zeci de familii din judetul Mures.
Cei care se muta aici sunt persoane care nu au un loc de munca, iar padurea le ofera sansa sa castige niste bani. Pentru asta parcurg zilnic zeci de kilometrii ca sa adune afine si bureti.
Iacob Viorica, culegatoare: "Aici lucram, ca n-avem unde, trebuie sa facem un ban sa avem peste iarna".
Iar pentru ca nu au de unde sa se aprovizioneze, unei femei i-a venit ideea sa isi deschida aici un mic magazin alimentar.
Moldovan Agnes, proprietar magazin: "E asa, ca la oricare sat, comuna, cum este o pravalie mica, ne-am obisnuit si cunosc oamenii destul de bine".
Cei care nu au timp sa isi faca ei de mancare, la "pravalia" din padure sunt serviti chiar si cu mancare calda.
"Aici am o ciorbica de fasole, tocanita de carne, pregatesc pentru 150 de persoane, cum cer oamenii", spune Agnes.
Oricum, oamenii au o problema, pentru ca cei de la Directia Silvica care preiau marfa le platesc anul acesta doar 4 lei pe kilogram, fata de 6 lei cat era in trecut.
Insa la Rugi, unde e plin peste tot de mure, putini sunt localnicii care aduna aceste fructe, chiar daca cererea este mare.
"Nu le prea plateste, e un pret de nimic si nu-ti convine sa te zgarii pentru nimic, daca ar fi o fabrica sa dea un pret bun s-ar merita."
40 de tone de fructe de padure vor sa stranga autoritatile locale, toate pentru export.
Ovidiu Carstoc, seful Directiei Silvice Tg Jiu: "Se pare ca vor ajunge tot in Germania, cei care le-au contractat de la noi au spus ca asta va fi destinatia finala".
Directia Silvica vinde fructele de padure in Germania cu 700 de euro tona. De aici, dupa ce vor fi prelucrate, murele se vor intoarce la noi in tara sub forma de dulceturi si alte derivate, desigur mult mai scumpe.