Afacerea „Dulceata”. Fructele romanesti, care nu pot tine piept celor de import, se transforma in conserve. Fermierii castiga de doua ori mai mult
In curand vom mai gasi fructe romanesti numai sub forma de dulceturi si compoturi. Producatorii autohtoni simt ca nu pot concura cu fructele de import, asa ca prefera sa proceseze productia ca sa nu iasa in pierdere. Reusesc astfel sa-si vanda marfa la un pret si mai bun si sa faca chiar profituri frumoase.
In plin sezon al cireselor si visinelor, livada familiei Tamasan s-a transformat intr-o mica fabrica de dulceturi.
Membrii familiei au incercat sa vanda fructele la piata, dar n-au putut tine piept cireselor importate, aproape de dimensiunea prunelor.
Asa ca s-au reprofilat si in loc sa vanda cu 6 lei kilogramul de fructe, cer 6 lei pe borcanul de dulceata ce cantareste 300 de grame.
Procesul necesita ce-i drept mai multa migala, insa le asigura profitul, spun producatorii.
Solutia dulceturilor e tot mai raspandita printre cultivatorii de pomi fructiferi. Sotii Musta din Teius au o livada de 6.000 de mp patrati de unde culeg sute de kg de fructe din care produc dulceturi si compoturi delicioase.
Producatorii spun ca daca fac conserve castiga chiar si de doua ori mai mult decat daca ar vinde fructele. Iar clientii n-au cum sa nu apara, mai ales ca au la dispozitie tot timpul anului, iar pretul borcanelor este la jumatate fata de cel din supermarket.
Pe acelasi subiect: