Nasii tarabelor: Mit sau adevar? Cat de greu le este fermierilor sa faca rost de o taraba in piata, pentru a vinde propriile legume
O echipa a Stirilor ProTV a facut un experiment, pentru a vedea daca tarabele din piata sunt inaccesibile pentru taranul autohton. Am mers in mai multe cartiere din Bucuresti si am aflat ca adevarul e undeva la mijloc: la piata gasesti loc sa vinzi, insa daca vrei vad, e bataie mare. Tarabele bune sunt date pe bani grei si lasate din generatie in generatie.
In pietele noastre cu greu mai gasesti picior de taran autentic. Si cu toate acestea, toti pietarii au acte ca sunt producatori de legume si fructe.
Oameni care, in teorie, nu au nimic de a face cu agricultura au luat locul taranilor in piete. Cultivatorul roman se vaita ca nu mai are loc la taraba.
Adevarul este undeva la mijloc. Producatorii autentici isi doresc si nu prea taraba in piata. Ei au marfa multa, iar la taraba ar trebui sa o dea cu taraita si sa piarda mult timp. Multi prefera sa scape repede de toata marfa. Pretul este insa unul mic. In teorie, oricine vrea poate sa devina producator si pietar cu acte in regula. In primul rand, poti sa vinzi in piata daca ai o firma sau faci dovada cu certificat ca esti producator.
Comuna Jilava. Obtinem usor un certificat chiar de la un angajat al primariei. Pentru 300 de lei, omul ne ajuta cu intocmirera hartiile de la Registrul Agricol, ca si cum am fi cultivat pe pamantul lui. In primarie, emiterea de certificate e o practica la care sunt partasi mai multi angajati. Cu certificatul de producator in mana ajungem in piata.
Piata Gorjului. Gasim o masa libera, e drept intr-o zona pe unde nu prea trec clienti. Cine ocupa acest loc sa nu se astepte la vanzari spectaculoase intr-un timp scurt. Confirma chiriasii din vecinatate.
Gasim insa si piete unde nu mai exista tarabe libere nici macar in zone marginase. La Piata Minis locurile sunt lasate de vanzatori din tata-n fiu.
Ne oprim si la Piata Delfinului. Unde administratorul ne-a mirosit ca nu suntem producatori, dar ne recomanda sa pretindem ca suntem, in eventualitatea unui control.
In piata primesti recomandari despre cum sa te imbraci si ce sa spui. Daca vine inspectia primariei, administratorii pietelor nu stiu nimic despre chiriasii lor.
La fel de adevarat este ca administratorii pietei au interesul ca tarabele sa fie ocupate si vara si iarna. Pietarii cumpara in sezon de la producatori, iar in extrasezon din depozitele de gros, marfa adusa din import. Indiferint de unde o ia isi pune un adaos gras.
Negustorii vand fara factura, cultivatorii nostri se lamenteaza ca nu au acces in piete, dar raman dezbinati si se multumesc sa vanda marfa ieftin. Un tablou in care legumele si fructele trec pe la cel putin 2 intermediari pana ajung pe mesele romanilor. Piata s-a schimbat in Romania iar jocul e facut de importatori si tarabagii. Taranul a disparut demult din schema. Romanul e nevoit sa puna pe masa marfa scumpa si fara niciun gust.
Pe acelasi subiect: