Agricost activează în sectorul agricol, având în concesiune de la statul român teren agricol în Insula Mare a Brăilei. Agricost are ca activitate principală cultivarea şi comercializarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase şi alte culturi nepermanente.

Al Dahra Agriculture din Emiratele Arabe Unite îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei şi comercializării cu amănuntul a florilor şi plantelor naturale, a materialului săditor pentru plante şi pomi, a îngrăşămintelor naturale şi a materialelor pentru reabilitarea terenurilor agricole etc.

Autoritatea de concurenţă a evaluat această tranzacţie din punct de vedere al legislaţiei în domeniu şi a constatat că nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa românească sau pe o parte substanţială a acesteia. Ca urmare, Consiliul Concurenţei a emis o decizie de autorizare cu respectarea termenului prevăzut de lege.

În acelaşi timp, însă, au fost notificate şi alte autorităţi cu atribuţii în domeniu, care vor lua decizii din perspectiva legislaţiei specifice în competenţa acestora.

Citește și: România, te iubesc - Ţara fără glie! Insula Mare a Brăilei, cea mai mare fermă agricolă din Europa, ar putea fi preluată de arabi

Insula Mare a Brailei este cea mai mare fermă agricolă din Europa, iar în ultimii ani a devenit şi una dintre cele mai moderne. Calitatea terenului, faptul că acesta a fost compact, profesionalismul angajaţilor de aici, dar şi investiţiile şi cercetarea au ridicat producţia de cereale de aici în topuri.

Informaţiile despre preluarea de către arabi a companiei care lucrează în arenda pământul din Insula Marea Brailei au apărut după vizita la Bucureşti a ministrului pentru afaceri economice din Emiratele Arabe, Sultan al-Jaber.

Până în 2012, concesionar era Culiță Tărâță, care între timp a decedat, prin firma sa 3 TCE Brazi. Aceasta firma a intrat în insolventa şi a lasat datorii nenumărate. Numai ADS-ul cerea pentru arenda restanta în jur de 180 de milione de lei, din care încă mai are de recuperate 20 de milioane.

Între timp, Agricost a cumpărat de la fosta firma de stat Insula Mare a Brailei infrastructura de irigaţii şi a obligat prin proces ADS-ul să-I dea prin încredinţare directă arenda fermei aflate pe insula din mijlocul Dunării.

Statul român încasează de la Agricost o redevenţă de 5 milioane şi jumătate de euro pe an, în timp ce Agricost încasează numai din subvenţii aproape 9 milioane de euro. E adevărat însă că banii sunt reinvestiţi, ceea ce a crescut valoarea Insulei.