Un producator de legume din Matca, judetul Galati, marturiseste ca la inceputul iernii nu-i trecea prin cap ca va face focul in soba si la sfarsitul lunii martie. Incalzirea pentru o singura noapte il costa peste 200 lei. Temperatura dintr-un solar trebuie sa fie de 27-28 de grade, in conditiile in care afara sunt minus 2 grade.

"Nu-imi ies cheltuielile de aici. Normal, se dubleaza. O luna de iarna, trei saptamani de iarna, alte cheltuieli. Aici bagi bani ca sa le faci caldura. Si, daca n-ai pret la ele, e pretul mic, nu ies cheltuielile",
spune cu amar Valentin Andrei, legumicultor din Matca.
 
Dar caldura nu este totul. Multe legume nu infloresc decat daca sunt lasate, periodic, la aer, iar din cauza frigului procesul este intarziat. Daca in alti ani oamenii culegeau primii castraveti la 1 Aprilie, acum spera sa poata iesi cu ei pe piata la paste.
 
"Noi speram sa influenteze si pretul, ca au fost cheltuielile cum au fost. Dar daca atunci o sa vina din import marfa, nu ne mai garanteaza nimeni. Nimeni nu cumpara mai scump de la noi, pentru faptul ca e de la noi",
sustine Mirela Hulea, legumicultor din Matca.
 
Si mai napastuiti sunt cei care si-au vazut solariile la pamant, dupa furtunile de la sfarsitul saptamanii trecute. Un agricultor din judetul Iasi tocmai imprumutase 40.000 de lei sa-si ridice inca un solar. Acum s-a ales praful de tot. "Spanac... este inghetat, inghetat. Uitati-va, mi-a luat vantul tot", se plange Mihai Cretu, un alt legumicultor.

Din cauza frigului, nici cei care si-au montat sobe nu sunt mai linistiti. Noapte de noapte, cineva doame in solar, pentru ca din doua in doua ore trebuie sa puna lemne pe foc.

In judetul Satu-Mare o familie a investit un milion de euro din fonduri europene pentru constructia si incalzirea serelor. Acum, insa, oamenii nu mai sunt siguri ca anul acesta vor obtine si profit.