De la inceputul acestui an orice cetatean strain poate cumpara teren in Romania. Pentru a proteja interesele romanilor, statul a stabilit ca de luna viitoare cine vrea sa instraineze un teren trebuie sa mearga la primarie pentru ca proprietarul nu mai poate sa vanda terenul oricui vrea, din prima.

Vanzatorul e obligat sa anunte ca vrea sa vanda si sa precizeze si pretul. Primaria pune hartia la avizier si anunta co-proprietarii si rudele, arendasii, vecinii si statul. Acestia au primii dreptul de a cumpara terenul si pot face o oferta in 30 de zile printr-o hartie trimisa la primarie. Institutia aduna ofertele si le transmite vanzatorului care, trebuie sa decida cumparatorul.

Daca a refuzat ofertele de la primarie, legea interzice fermierului sa vanda pamantul altei persoane, la un pret mai mic decat cel primit. Daca face asta, risca anularea tranzactiei.

"Legea prevede si niste contraventii, niste sanctiuni, pentru ca trebuie sa tinem cont de ele, va dau exemplu in situatia in care tu ai o ante-intelegere inainte de a parcurge toate etapele legislative este contrarul spiritului acestei legislatii", spune Daniel Botanoiu, secretar de Stat.

Legea vanzarii de terenuri in spatiul extravilan prevede ca primaria intocmeste dosarul complet al lotului scos la vanzare, asa ca omul nu mai are nicio grija referitoare la acte. Anunturile de vanzare vor fi publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii si pe cele ale directiilor judetene de agricultura.