"Solicitam urgent sprijinirea sectorului avicol prin masuri conforme cu regulamentele europene in vederea continuarii programelor de investitii pentru cresterea competitivitatii productiei si a bunastarii pasarilor", se arata intr-un comunicat al Uniunii Crescatorilor de Pasari.

Potrivit asociatiei, in perioada 2001-2009 productia interna de pasare a crescut de aproape trei ori, de la 121.000 de tone (in anul 2000) la 334.000 de tone (in 2009), iar consumul de carne de pasare fara autoconsum a avut un avans similar, de la 146.000 de tone la 434.000 tone.

Cresterile au avut loc pe fondul subventiilor primite de crescatorii de pasari.

"Cu toata cresterea consumului de carne de pasare, de aproape trei ori in aceasta perioada, proportia importului de carne de pasare din total consum a ramas tot 30%, fapt ce arata ca producatorii interni trebuie sa continue procesul de modernizare al fermelor pentru cresterea competitivitatii la nivel european", se mentioneaza in comunicat.

Din acest an, crescatorii de pasari nu mai beneficiaza de nicio forma de sprijin prin ajutoare de stat, investitiile au fost sistate, iar creditarea pentru productie sau pentru investitii, inclusiv pentru cofinantarea fondurilor structurale europene, este practic inexistenta.