Chinezii au ramas surprinsi sa vada ca in Romania sunt hectare intregi pline de buruieni necultivate. Asa ca primul lor gand a fost sa investeasca in agricultura. Au si banii, dar si tehnologia necesara pentru a coace rosii in trei zile, doar prin folosirea unei telecomenzi.

N-a fost greu sa observe si ca in Romania nu prea sunt autostrazi. Asa ca discutii se poarta si pentru inelul doi de centura din Capitala. O investitie de cel putin doua miliarde de euro.

Investitorii s-au aratat interesati si de termocentralele, pe care altfel ar trebui sa le inchidem, cum fi cele de la Deva, Rovinari sau Doicesti. Pentru toate aceste proiecte, Banca Centrala din China le da firmelor imprumuturi cu dobanda foarte mica.
 
Circa 9500 de firme din China au investit pana acum la noi in tara 330 de milioane de dolari. Cele mai multe in comert, dar si in prelucrarea lemnului, imobiliare, restaurante sau constructii.

Presedintele Camerei de Comert Chinezo-Romana declara:
 
"Chiar daca vin chinezii cu banii e vorba de cresterea deficitului, pe care nu prea accepta legislatia. Orice investitie mare de miliarde exista nevoie de garantie, cand e vorba statul sa dea aceasta garantie, automat trebuie calculat deficitul".

Astfel de probleme pun pe ganduri reprezentantii uneia dintre cele mai mari firme de constructii din China. O companie cu 8.000 de ingineri, care lucreaza in prezent la o autostrada in Polonia si care si-ar dori sa faca si la noi strazi, poduri si zgarie-nori.