Chinezii preiau Smithfield Foods, cel mai mare producator si procesator de carne de porc din lume, printr-o tranzactie de 7 mld. dolari
Producatorul chinez de carne Shuanghui Group va prelua compania americana Smithfield Foods, cel mai mare producator si procesator de carne de porc din lume. Tranzactia, care include datoria neta a Smithfield, evalueaza compania, cu afaceri si in Romania, la 7,1 miliarde de dolari.
Shuanghui International este actionarul majoritar al Henan Shuanghui Investment & Development Co, cel mai mare procesator de carne din China.
Conform acordului incheiat de cele doua companii si aprobat in unanimitate de consiliile directoare, Shuanghui va prelua toate actiunile Smithfield la un pret cu circa 31% mai mare decat inchiderea din sedinta de marti.
"Afacerile vor continua ca de obicei, doar ca mai bine, la Smithfield. Nu anticipam schimbari in privinta modului cum derulam operatiunile in SUA si la nivel global", a declarat C. Larry Pope, presedinte si director general al Smithfield.
Potrivit Reuters, Shuanghui va plati 4,7 miliarde de dolari si va prelua datorii ale Smithfield in valoare de 2,4 miliarde de dolari.
"Impreuna vom putea acoperi cererea in crestere pentru carne de porc pe piata din China, prin importul de produse din carne de calitate ridicata din SUA, continuand in acelasi timp sa deservim pietele din SUA si la nivel global", a afirmat presedintele Shuanghui, Wan Long.
Pe langa SUA, Smithfield Foods are operatiuni in Romania, Marea Britanie, Franta si Polonia. De asemenea, compania americana este prezenta prin societati mixte in Mexic, China si Spania.
Tranzactia ar putea fi analizata de Comisia pentru Investitii Straine in SUA.
Directorii Smithfield sunt ingrijorati de intrarea afacerii sub incidenta Comisiei, au declarat surse apropiate situatiei pentru cotidianul american Wall Street Journal, inainte de anuntul tranzactiei. Acordul este structurat pentru a include plata unui comision in cazul in care comisia decide sa blocheze tranzactia pe motive de reglementare.
Conform acordului incheiat intre cele doua companii, Shuanghui nu va inchide facilitati de productie si locatii ale Smithfield, iar intelegerile anterioare cu angajatii privind salariile si beneficiile vor fi respectate. Finalizarea tranzactiei depinde de indeplinirea unor conditii, inclusiv obtinerea acordului actionarilor Smithfield si a avizelor din partea autoritatilor americane. Cele doua companii se asteapta sa finalizeze tranzactia in a doua jumatate a anului.
Vanzarile Smithfield Foods in Romania au crescut cu 3% in primele noua luni ale anului fiscal 2013, intervalul mai-ianuarie, la 190,5 milioane dolari, de la 184,3 milioane de dolari in perioada similara a anului anterior. Profitul operational al diviziei din Romania pentru perioada de noua luni incheiata in ianuarie s-a situat la 38 milioane de dolari, fata de 2,7 milioane de dolari in intervalul similar al anului trecut, potrivit raportului financiar al grupului american Smithfield.
Grupul american a intrat pe piata romaneasca in 2004, cand a cumparat firmele Agrotorvis si Comtim Grup. Smithfield a preluat ulterior 50% din capitalul firmei de distributie a produselor alimentare Agroalim Distribution Bucuresti, precum si un pachet de 50% la Depozitul Frigorifer din Tulcea.
Investitia Smithfield Ferme in Romania incepand din 2004, anul infiintarii, si pana in prezent, este de peste 500 de milioane de dolari, in mare parte in regim greenfield, dar si pentru retehnologizarea si aducerea la standarde europene a obiectivelor preluate de la vechiul complex de crestere a porcilor din Banat, se arata pe site-ul Smithfield Romania.