Cartoful romanesc vs cel din import. Care se vinde mai bine? VIDEO
In Romania a inceput razboiul cartofului. De teama ca soiurile noastre vor ajunge istorie, din cauza concurentei din Egipt si Turcia, autoritatile au decis sa reactioneze.
Institututul Cartofului din Brasov, singurul centru de cercetare in domeniu, va primi patru milioane de euro pentru modernizarea laboratoarelor si extinderea productiei. Pacat insa ca toata povestea va dura ani.
Gospodinile desavarsite stiu ca o tocanita adevarata se face dintr-un cartof sanatos, romanesc. Nu se sfarama daca il fierbi si ramane crocant daca il prajesti. In plus, isi pastreaza gustul proaspat, nealterat de la atatea tratamente.
In ultimii ani, insa, tot mai multi romani au renuntat sa mai cultive in gospodarii cartofi autohtoni.
Desi poate putini stiu, culturile de cartofi sunt cele mai amenintate de daunatori. Sunt peste 150, se transmit de la an la an din vina fermierilor care pastreaza samanta din recolta curenta. Asa se face ca odata cu leguma insamantam si bolile.
Aici intervin cercetatorii: "Pornind de la un colt de cartof vom avea patru sau cinci clone din soiul respectiv care va fi introdus apoi in vitro", explica Nicoleta Chiru, sefa de laborator.
Numai ca producerea unui soi pur, prin metoda traditionala, dureaza 12 ani.
Dar producatorii nu-si permit sa astepte, asa ca aduc pe bani grei samanta din alte tari. Daca anul trecut pretul a fost de 510 de euro pe tona, anul acesta este de 650 de euro pe tona, plus transportul.
Cultivatorii recunosc ca uneori se pot pacali pentru ca una scrie pe pachet, alta rasare din pamant.
Ca sa nu mai avem astfel de surprize, cercetatorii promit sa faca minuni in laborator, daca tot au primit bani de la Guvern.