Uniunea Europeana impune un procent maxim de apa de 4,5% in carnea de pui. In Bulgaria cantitatea de apa si sare din carne ajungea sa atinga chiar si 25 de procente. Din aceasta pricina, autoritatile din tara vecina au declansat controale de amploare. Nutritionistii spun ca nu ne este afectata sanatatea, dar suntem pacaliti la cantar.

De exemplu, un procesator de carne din Oradea sustine ca practica exista si-n Romania. Drept urmare, s-a vazut nevoit sa cumpere carnea din care face mezeluri din Ungaria. "Toata piata romaneasca, din pacate, este plina de astfel de carne. Ceea ce exista acum la noi pe piata e injectata si are procentul mai mare de apa decat avem noi in cremvusti. Iar cand am incercat din puiul romanesc, ni s-a rupt bratul (adica matul ala in care sunt facuti n.r. ). Pe baieti ii intrebam: <<Oameni buni, de ce nu imi iese?>> Ziceau: <<Are prea multa apa>>", explica procesatorul.

"Si la noi lucrurile sunt foarte asemanatoare, dar noi nu recunoastem. Nu pot fi atat de rotunzi si frumosi tot puii de pe piata, ca acele mere care au toate aceeasi dimenziune, decat daca sunt tratate altfel decat natural", precizeaza si Dragos Frumosu, reprezentant al Federatiei din Industria Alimentara.

De cealalta parte, reprezentantii crescatorilor de pasari neaga orice acuzatie, mai ales ca sunt supusi des controalelor Autoritatii de Sanatate Publica. "In functie de tehnologia aplicata racirii carcaselor poate fi o limita maxima admisibila. Daca se face prin imersie in apa rece maxim 4,5", spune Constantin Savu, director ANSVSA.

Din totalul de peste 86 de milioane de pui importat de Romania in primele 10 luni ale anului trecut, mai bine de 6 tone au fost aduse din Bulgaria.