A dat delete vietii de yesman in multinationala ca sa vanda gaste pe Facebook. Povestea de succes a unui fermier nonconformist VIDEO
Gandeste in afara sabloanelor! Bucurestean sadea, Andrei s-a intors la cratita si agricultura! Dintr-un om nedespartit de calculator, a devenit un fermier nonconformist care vrea sa fie mandru de ce le vinde semenilor sai. Zambeste la gandul ca a "ratat" cariera intr-o multinationala si e fericit ca macar bucata lui de Romanie e arata cu simtul responsabilitatii.
Satul de viata de yesman dintr-o multinationala bucuresteana, Andrei si-a luat lumea-n cap si a plecat! Nu la Google, nu la Apple, nici in Silicon Valley, ci in Valea Macrisului din Baragan. Sa-si cladeasca propriul sau business - romanesc. A dat cu piciorul in fotoliul caldut si ergonomic de la birou, a schimbat bataturile si carceii de It-ist, pe cele de tractorist, si nu-i pare rau.
Ca orice tanar cu scoala, dezamagit de ce fac intelectualii in Romania, Andrei a vrut si el sa emigreze. Bursier in Suedia, in Belgia. Nu i-a placut. S-a simtit imigrant printre straini si a avut o revelatie. S-a intors sa-si faca un viitor acasa.
Dar si in Romania lui, Andrei tot neimplinit se simtea. Razvratit impotriva sistemului, n-a dat doi bani pe diploma de licenta, nici nu s-a mai dus la examen - l-a considerat o pierdere de vreme.
"Mi-a zis, mama, nu mai vreau sa traiesc digital, vreau sa traiesc analog, am zis, oau!", povesteste mama lui Andrei.
A luat lumea in piept pe cont propriu si a reusit - lucru neobisnuit - sa combine mintea sclipitoare cu munca fizica si un principiu: agricultura curata. A cumparat 16 hectare de pamant. Cultiva ceaiuri, mirodenii, salati si legume. E tanar fermier, cu acte in regula si 26.000 de euro subventie UE. Gastele le-a crescut cu verdeata, nu cu furaj industrial, si fara antibiotice. Le vinde, cu succes, pe site si pe Facebook.
"Anul acesta am dat cu gastele cu 26 de lei kg carcasa, au carne rosie si sunt cresc cu radichio, mi se pare un pret corect fata de nu stiu, o retea de retail, unde pretul e de 22 de lei kg carcasa, insa astea au 7 luni, alea din retail au 4", spune Andrei Barbu, fermier.
Andrei si-a facut o adevarata retea de clienti on-line. Vara livreaza acasa cosul de legume fara pesticide. Iarna sunt muraturi.
Are contracte cu putinele bacanii din tara care vand mancare neindustrializata. Ele ii vand si dulceata, ceaiul si siropurile. La magazin, clientii pot gusta bunatatile lui Andrei, ii pot afla povestea. Pe net si prin viu grai, telefonul fara fir face minuni si - vreti sau nu sa credeti - mica lui agricultura intretine o intreaga familie.
Acasa, in bucatarie e sef. Alexandra ii face etichetele si multa reclama printre doamnele din cartier care vor sa-si hraneasca sanatos copiii.