Directorul general al IRUM Reghin, Mircea Oltean, arăta că pentru acest tractor agricol românesc există un interes foarte mare, fiind promovat nu doar pe plan intern, ci şi în Ungaria, unde deja au fost livrate primele bucăţi, potrivit Agerpres.

Compania este recunoscută în special ca producător de tractoare şi utilaje forestiere, însă după începerea producţiei de tractoare TAG sub licenţă Belarus, în urmă cu 10 ani, IRUM este percepută şi ca producător de utilaje agricole.

Astfel, în anul Centenarului Marii Uniri, a fost lansat şi primul tractor românesc, apoi, în acest an, a început producţia în serie.

Citește și: Tractorul românesc a reînviat. Cum arată bolidul construit la Reghin

În luna septembrie, un alt produs al IRUM Reghin conceput şi construit exclusiv în România, noul Tractor Articulat Forestier (TAF) 2012 SB, a fost desemnat Produsul Anului 2019 la Forest România, cel mai mare târg de profil din ţară, la care participă experţi, reprezentanţi din domeniile ştiinţă, industrie, asociaţii de profil, precum şi specialişti practicieni din sectorul silvic.

"Tractorul articulat TAF 2012 SB a fost conceput în cadrul Centrului de Cercetare şi Dezvoltarea iFOR al companiei IRUM. Conceptul a fost creat şi simulat în formă virtuală, apoi testat în pădurile din România. Produsul răspunde cererii de echipare a tractoarelor forestiere şi atinge performanţe înalte în condiţii extrem de grele de exploatare", declara presei directorul general al companiei IRUM, Mircea Oltean.

Noul TAF 2012 SB deţine cel puţin opt caracteristici inovative, între acestea regăsindu-se confortul îmbunătăţit al cabinei, motorul este cuplat la o cutie de viteze sincronizată Power Shift cu 4+4 trepte, echiparea cu punţi proiectate pe principiul frânării cu discuri multiple imersate în ulei, protecţii suplimentare la grupul punţilor, echiparea cu sistem de aer comprimat cu eficienţă crescută prin decuplare automată, integrarea troliului cu acţionare pneumatică cu optimizarea cutiei de electroventile, scut mobil vertical cu role fixe sau cu role orientabile şi costuri reduse de exploatare.

Potrivit lui Mircea Oltean, noul utilaj a fost comandat deja de întreprinzători din Africa de Sud şi din America de Sud.

Totodată, IRUM Reghin a inaugurat, în septembrie 2015, primul centru de cercetare-dezvoltare pentru utilaje agricole şi forestiere din România, iFOR, în urma unei investiţii de aproape 12 milioane de lei.

Compania a fost fondată în 1953 şi a devenit o societate cu capital complet privat în anul 1999, când societatea Maviprod a preluat-o şi a menţinut obiectul principal de activitate prin fabricarea de maşini şi utilaje dedicate industriei forestiere.