Meseria de tractorist, din nou la mare căutare. Salariile ajung și la 5.000 lei
Meseria de tractorist este din nou în vizorul tinerilor, după ce în trecut fugeau de ea. Acum sunt atrași de fermieri cu utilaje performante, venite parcă din viitor.
Iar condițiile de muncă nu mai sunt cele de acum 20 de ani și salariile pot depăşi 5.000 de lei în plin sezon. Ca să-i convingă pe tineri să lucreze pământul din cabina modernă a tractorului, angajatorii le oferă cursuri de pregătire, cazare și masă.
Acum 30 de ani, şcolile de tractorişti erau mândria liceelor agricole. Însă, după Revoluţie, elevii au fugit de ele. Şcolile sau cursurile de tractorişti au intrat din nou în atenţia tinerilor în ultimii ani, pentru că salariile sunt atrăgătoare, iar tractoarele, foarte moderne, diferite de cele zgomotoase din vechile CAP-uri.
Florin Ciurdariu, fermier: “Ar trebui să vii sus, să vezi câte chestii are tractorul în el, câtă inteligenţă are integrată. Dacă-l pui pe automat, el îşi va regla tot timpul, indiferent de cum coboară sau cum urcă terenul, va fi tot timpul paralel cu solul. Are autotruck, adică este un sistem de pilotare automată în parcela, la orice lucrare. Dacă tu nu ştii să foloseşti autotrackul, vei lucra pe manual şi atunci toată ziua tragi de volan. Adică e o chestie inteligenta. Nu poţi să pui un necalificat sau un începător.”
Veight Istvan, tractorist: “Se schimbă de la an la an în agricultură şi, oricum, trebuie o calificare ca să pot să fac față. Vechile noastre tractoare sunt foarte bune, numai că astea noi sunt mai silenţioase, mai confortabile, mai uşor de întreţinut.”
Viitorii tractorişti ştiu că, odată calificaţi în această meserie, vor discuta altfel cu angajatorii.
Samuel Pantea, cursant: “Practic meseria asta de 4 ani şi, când mă uit în contract, eu sunt tot necalificat. Nu-mi convine, nu mă simt eu bine. Învăţ multe alte lucruri pe care nu le-aş putea învăţa pe câmp.”
La Oradea, un curs pentru tractorişti a durat trei luni şi a costat 400 de lei.
Marius Ştefan, formator: ″În cadrul cursului am încercat să le dau toate acele cunoştinţe pentru a putea să deservească utilajele de ultima generaţie cu care se lucrează în agricultură. Ei au fost foarte receptivi şi foarte încântaţi.”
Cursul organizat la Oradea a avut atât de mult succes, încât la a doua serie s-au înscris de două ori mai mulţi tractorişti.
Pe acelasi subiect: