Potrivit sursei citate, singurele avioane care nu au decolat vineri au fost cele ale companiei Wizz Air, pentru ca au proceduri foarte restrictive in caz de caderi masive de zapada, in rest se zboara, inclusiv ATR-urile.
"Sunt intarzieri in decolarea aeronavelor din Bucuresti in special din cauza operatiunilor de degivrare. Avioanele Wizz Air nu au decolat astazi pentru ca au niste proceduri foarte restrictive; in caz de cadere masiva de zapada ei nu zboara. In rest, se opereaza, inclusiv ATR-urile. Se deszapezeste, se curata permanent pista, platforma, caile de rulare si se opereaza in siguranta", a spus Valentin Iordache.
Reprezentantul CNAB a explicat ca durata unei degivrari este in functie de cata zapada s-a depus pe avionul respectiv. Unele operatiuni au durat 10 - 12 minute, iar altele s-au dus catre o ora.
"Sunt degivrari care sunt obligatorii inainte de decolare; ele se fac cu pasagerii la bord. O degivrare dureaza in functie de cata zapada s-a pus pe avion. Poate sa dureze de la 10 - 15 minute pana la doua ore, daca o degivrezi de cinci ori si nu reusesti sa dai zapada jos de pe avion. Aici nu e cazul, nu a fost chiar atat de puternica caderea (de zapada - n. r.) ca sa nu poti sa le degivrezi. Apoi, nu se pot degivra toate avioanele deodata. Stau si ele la rand cum sunt programate la operatorul de handling si de aici apar intarzierile. Intarzierile s-au dus catre o ora in dimineata asta. Majoritatea s-au dus catre o ora, pentru ca au fost avioanele acoperite de zapada. Au fost unele care au avut si 10 - 12 minute de intarziere la decolare, insa majoritatea se duce catre o ora", a explicat Iordache.
Detalii despre situatia zborurilor de le Aeroportul Otopeni gasiti AICI.
Unele zboruri Tarom si Ryanair, anulate
Compania Nationala Aeroporturi Bucurest a anuntat ca si Tarom si Rynair au anulat o serie de curse programate sa decoleze pe Aeroportul International Henri Coanda, din cauza conditiilor meteo nevaforabile
Astfel, compania Ryanair a anulat cursele 435/436 Timisoara - Bucuresti - Timisoara, iar Tarom zborurile 627/628 Bucuresti - Oradea - Bucuresti si 702 Iasi - Otopeni, dupa ce anterior compania Wizz Air a anuntat anularea curselor 3001/3002 Bucuresti - Londra - Bucuresti, 3051/3052 Bucuresti - Paris - Bucuresti, 3081/3082 Bucuresti - Charleroi - Bucuresti si 3201/3203 Bucuresti - Stockholm - Bucuresti.
Traficul aerian se desfasoara in conditii de iarna atat pe Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti, cat si pe Aeroportul International Bucuresti Baneasa Aurel Vlaicu, cu toate acestea nicio cursa nu este anulata, dar unele zboruri pot inregistra intarzieri de aproximativ 30 de minute la decolare, a anuntat, vineri, intr-un comunicat de presa, Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti (CNAB).
'Pe Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti si Aeroportul International Bucuresti Baneasa Aurel Vlaicu traficul aerian se desfasoara in conditii de iarna, cu ninsoare si vant in rafale, care transporta zapada la sol. Nicio cursa nu este anulata pe Aeroportul Henri Coanda din cauza conditiilor meteo. Unele zboruri pot inregistra intarzieri de aproximativ treizeci de minute la decolare, determinate de degivrarea aeronavelor, intarzieri care punctual pot atinge sau depasi o ora. Pe ambele aeroporturi ale Capitalei se intervine constant cu utilaje proprii pentru mentinerea suprafetei de miscare in conditii optime si sunt asigurate conditiile pentru desfasurarea in deplina siguranta a operatiunilor aeriene', noteaza sursa citata.
Potrivit CNAB, informatii in timp real despre situatia zborurilor pe Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti pot fi gasite pe pagina de web
www.bucharestairports.ro.
Totodata, compania recomanda pasagerilor sa isi ia masurile necesare pentru a se prezenta in timp la aeroport. Traficul aerian se desfasoara in conditii de iarna atat pe Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti, cat si pe Aeroportul International Bucuresti Baneasa Aurel Vlaicu, cu toate acestea nicio cursa nu este anulata, dar unele zboruri pot inregistra intarzieri de aproximativ 30 de minute la decolare, a anuntat, vineri, intr-un comunicat de presa, Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti (CNAB).