Presedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM), Ion Radoi, a declarat miercuri ca sindicalistii de la metrou iau in calcul declansarea unor proteste de strada.

Liderul sindical a declarat ca deocamdata nu se pune problema unei greve la metrou, intrucat, potrivit legii, aceasta nu poate fi declansata atata timp cat exista un contract colectiv de munca in desfasurare.

In schimb, a adaugat Radoi, avocatii vor analiza daca o eventuala greva ar putea fi declansata in contextul nerespectarii contractului aflat in vigoare. 

Zilele cand ar urma sa aiba loc pichetarile si marsul de protest vor fi anuntate dupa obtinerea autorizatiilor de la Primaria Municipiului Bucuresti. 

Potrivit lui Radoi, angajatii de la metrou sunt nemultumiti ca nu au beneficiat de nicio majorare salariala, desi in Contractul Colectiv de Munca, incheiat in noiembrie 2013, este prevazuta modificarea grilei de salarizare cu indicele de crestere a preturilor incepand cu 1 ianuarie 2014.  O alta nemultumire este legata de inaintarea unui proiect de hotarare de guvern care prevede transferarea Metrorex la Primaria Capitalei, in conditiile in care autoritatea locala, sustin ei, nu ar avea fonduri pentru preluare. 

O alta problema se refera la faptul ca organigrama Metrorex a fost modificata, desfiintandu-se Departamentul pentru siguranta circulatiei si Departamentul tehnic si de IT, in locul lor fiind infiintat Departamentul Juridic. Prin noua organigrama ar urma sa fie desfiintat si Clubul Sportiv Muncitoresc al Metrorex, singurul de acest tip care mai exista in tara, a mai spus Radoi. 

In replica, SC Metrorex SA a precizat ca a modificat corespunzator necesitatilor de eficientizare a activitatii desfasurate prin hotararea Adunarii Generale a Actionarilor din data de 15.04.2014, structura organizatorica in special a aparatului administrativ din Centralul societatii, prin reducerea efectiva a functiilor de conducere, cu punere in aplicare de la 1.05.2014.