Operatori aerieni precum Ryanair si easyJet au cerut guvernului britanic sa puna aviatia in fruntea listei negocierilor pentru iesirea din Uniunea Europeana, intrucat trebuie sa finalizeze planurile referitoare la cursele din vara anului 2019 in prima jumatate a anului viitor.

Companiile aeriene inregistrate in UE au dreptul sa efectueze zboruri din si in interiorul unei tari comunitate datorita pietei unice create in anii 1990, ceea ce inseamna ca Marea Britanie are la dispozitie doi ani sa renegocieze accesul sau sa vina cu un sistem alternativ.

Ryanair isi reorienteaza cresterea in afara Marii Britanii”, a declarat la Londra directorul financiar Neil Sorahan.

El a precizat ca Ryanair planificase anul trecut o crestere de circa 15% in Marea Britanie, dar a obtinut una de doar 6%.

Sorahan considera ca incetinirea cresterii s-ar putea accentua odata cu apropierea sfarsitului negocierilor de doi ani, daca guvernul nu va oferi mai mjulta certitudine.

Conducerea Ryanair nu a decis daca sa incerce sa solicite licenta de operare in Marea Britanie, fiind posibil sa renunte la cursele interne din aceasta tara, care reprezinta aproximativ 2% din operatiunile sale, a mai spus Sorahan.

Decizia urmeaza sa fie luata in urmatoarele 12 luni.

EasyJet a anuntat ca este aproape de a solicita licenta pentru inregistrarea unei companii operationale in UE, pentru a-si proteja zborurile din interiorul Uniunii. Sediul central si listarea companiei vor ramane insa in Marea Britanie.