Aparatul revolutionar, care nu foloseste niciun fel de carburant, a decolat la ora locala 07.12 (03.12 GMT) din capitala Emiratelor Arabe Unite, la scurt timp dupa rasaritul Soarelui, in timp ce o briza lejera matura asfaltul micului aeroport din Al-Bateen.

Solar Impulse 2 zboara spre est, iar prima escala a fost fixata la Muscat, capitala sultanatului Oman, unde avionul ar trebui sa ajunga spre sfarsitul zilei. Acest traseu, care masoara circa 400 de kilometri, ar trebui sa fie parcurs in aproximativ 12 ore.

Cei doi piloti elvetieni, purtand uniforme portocalii, André Borschberg si Bertrand Piccard, au efectuat ultimele verificari in timpul noptii de duminica spre luni. André Borschberg a fost aplaudat de intreaga echipa in momentul in care s-a instalat in cabina acestui avion cu un singur loc. "Este, inainte de toate, o provocare umana", a spus el.

Decolarea din Abu Dhabi, prevazuta initial pentru sambata, a fost intarziata din cauza vanturilor puternice care au batut in acea regiune in timpul weekendului.

Calatoria in jurul lumii, ce va fi realizata in 12 etape, reprezinta incununarea celor 12 ani de cercetari stiintifice realizate de André Borschberg si Bertrand Piccard care, in plus fata de o reusita tehnica, doresc sa transmita si un mesaj politic.

"Vrem sa impartasim lumii viziunea noastra despre un viitor curat", a declarat Bertrand Piccard, care spune ca aceasta misiune ar trebui sa contribuie la lupta impotriva incalzirii globale. "Incalzirea climei ofera o oportunitate fantastica pentru a aduce pe piata noi tehnologii verzi, care vor contribui la conservarea resurselor naturale ale planetei noastre, la crearea de locuri de munca si la sustinerea cresterii economice", a adaugat pilotul elvetian.

Ideea unui zbor efectuat doar cu ajutorul energiei solare a reprezentat adeseori un motiv de ironie in randul reprezentantilor industriei aeronautice. Bertrand Piccard, provenind dintr-o "dinastie" de savanti-aventurieri elvetieni, a realizat primul zbor in balon in jurul lumii, fara escala, in anul 1999.

Avionul Solar Impulse 2 (SI2) este propulsat cu ajutorul a peste 17.000 de celule solare care acopera aripile sale cu o anvergura de 72 de metri - aproape la fel ca un avion Airbus A380. Insa SI2, construit din fibra de carbon, are o greutate de doar 2,5 tone - la fel ca un automobil 4x4, reprezentand mai putin de 1% din greutatea unui avion Airbus A380.

In total, aparatul va parcurge 35.000 de kilometri, cu o viteza relativ modesta (intre 50 si 100 kilometri pe ora), survoland doua oceane (Pacific si Atlantic).

Aceasta calatorie in jurul lumii, efectuata la o altitudine de cel mult 8.500 de metri, va dura cinci luni si va include 25 de zile de zbor efectiv, inainte de revenirea avionului la Abu Dhabi, programata pentru sfarsitul lunii iulie-inceputul lunii august.

Solar Impulse 2 este succesorul primului prototip Solar Impulse 1, care a permis creatorilor proiectului sa efectueze mai multe zboruri de lunga durata in Europa, Maroc si sa traverseze Statele Unite in 2013 cu mai multe escale, devenind primii din lume care au reusit o astfel de realizare stiintifico-tehnologica.