"Compania Tarom anunta ca zborurile din 18 iulie, dinspre si catre Moscova, RO 241/2, vor opera pe o ruta deviata pentru ocolirea Ucrainei. Decolarea din Bucuresti este mentinuta la ora 13.05, iar aterizarea la Moscova va fi la 17:05, cu 30 minute intarziere fata de ora planificata (16:35)", a anuntat Tarom. 

Decolarea din Moscova va avea loc la ora 18:50, cu 30 de minute intarziere fata de ora programata (17:20), iar aterizarea la Bucuresti va fi la orele 19:30. 

Reprezentantii Tarom au declarat pentru Mediafax ca deocamdata au decis ca spatiul ucrainean sa fie evitat doar de cursa de vineri, urmand sa se hotarasca si asupra urmatoarelor zboruri catre Moscova, dar si a celor catre Stockholm care, de asemenea, in mod normal strabat si spatiul aerian ucrainian. 

Autoritatea Aeronautica Civila Romana a recomandat, dupa prabusirea avionului malaysian in Ucraina, ca toate aeronavele operatorilor romani sa evite spatiul aerian al tarii vecine, pana cand vor fi luate, la nivel international, decizii privind utilizarea acestuia. 

"Avand in vedere recentele evenimente din Ucraina legate de posibilul pericol in care se pot afla aeronavele civile care survoleaza spatiul aerian al Ucrainei, Autoritatea Aeronautica Civila Romana recomanda ca pana cand vor fi luate decizii la nivel international privind utilizarea acestuia, toate aeronavele operate de catre operatorii aerieni romani sa evite folosirea rutelor ce traverseaza acest spatiu aerian", se arata intr-un comunicat. 

Pe de alta parte, Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) a informat anterior ca este pregatita sa faca fata eventualei cresteri a traficului aerian, dupa accidentul aviatic din Ucraina, si ca asigura deja o crestere de trafic aerian de 25-30% ca urmare a rerutarii zborurilor in contextul conflictului din Ucraina. 

Majoritatea companiilor aeriene occidentale renunta la survolarea Ucrainei

Majoritatea companiilor europene si americane au decis ca nu vor survola Ucraina.

Compania Air France a anuntat ca a "luat decizia de a nu mai survola estul Ucrainei". 

In Germania, Lufthansa, numarul unu printre companiile aeriene de transport in Europa, a decis ca ocoleasca "spatiul aerian ucrainean.

O decizie similara a luat compania italiana Alitalia.  La randul sau, compania elvetiana Swiss a renuntat la survolarea estului Ucrainei. 

In Marea Britanie, British Airways a anuntat ca zborurile sale nu vor tranzita "spatiul aerian ucrainean, cu exceptia unui zbor zilnic pe ruta Londra - Kiev.  Un purtator de cuvant al companiei britanice a explicat ca aceasta cursa spre Kiev va fi operata, deoarece capitala ucraineana "se afla la o distanta de sute de kilometri de locul accidentului". 

Compania spaniola Iberia, precum si cea scandinava SAS au anuntat ca nu au zboruri care sa tranziteze estul Ucrainei. 

Autoritatile ucrainene au inchis, joi seara, toate rutele aeriene care tranziteaza estul tarii, a anuntat Eurocontrol.a  Toate zborurile pe aceste rute sunt in prezent respinse de Eurocontrol", a anuntat intr-un comunicat organizatia care se ocupa de gestionarea spatiului aerian european, precizand ca "toate aceste rute vor ramane inchise pana la emiterea unui alt ordin".

Un avion malaysian de pasageri avand la bord 298 de persoane, care zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur, s-a prabusit joi la frontiera dintre Ucraina si Rusia, in regiunea separatista Donetk. Toti pasagerii au murit.  Avionul de pasageri a fost doborat de o racheta, potrivit unui consilier din cadrul Ministerului ucrainean de Interne. „Este un act terorist", a afirmat presedintele Petro Porosenko, referindu-se la presupusa implicare a insurgentilor prorusi in acest incident