Cum se fac acum licitatiile pentru autostrazi? Sub paza si monitorizare video!
La planuri mari se iau si masuri de siguranta pe masura! Cam asa s-ar putea descrie intentiile autoritatilor, dupa ce Ministerul Transporturilor a hotarat ca licitatiile pentru construirea autostrazilor sa aiba loc intr-o cladire pazita si monitorizata video, scrie Mediafax.
Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a dispus azi un ordin prin care licitatiile a patru tronsoane de autostrada, sa se desfasoare la sediul Centrului de Studii Tehnice Rutiere si Informatica (CESTRIN), sub supraveghere video.
In plus, toti cei implicati in organizarea si desfasurarea evenimentului vor avea acces in cladire doar pe baza unui act de identitate sau a legitimatiilor de membru in comisiile de evaluare a ofertelor, de expert cooptat, de observator al procedurilor sau de angajat al CESTRIN.
Licitatiile vor avea loc in cladirea CESTRIN, in perioada 15 februarie – 15 aprilie si vizeaza proiectarea si construirea urmatoarelor sectoare de autostrada: Nadlac-Arad (993,6 milioane lei), Lugoj-Deva (1,11 miliarde lei), Orastie-Sibiu (2,93 miliarde de lei) si Timisoara-Lugoj (878,44 milioane lei). Costurile celor patru autostrazi nu includ TVA.
De paza sediului se va ocupa Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania.
"La inceputul si la finalul fiecarei zile de activitate, incaperile in care se vor desfasura licitatiile, vor fi descuiate si incuiate de catre persoanele implicate in procesul de evaluare, cheile urmand a fi inmanate persoanelor care asigura accesul in incinta, in plic sigilat, sub semnatura de predare-primire. Nu in ultimul rand, CNADNR va asigura supravegherea video a sediului CESTRIN, respectiv a perimetrelor alaturate incintelor in care se va desfasura procesul de evaluare", potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor.
Anuntul licitatiilor pentru cele patru autostrazi a fost lansate la sfarsitul lui 2010. Constructia autostrazilor va dura patru ani si jumatate si va fi finantata prin Fondurile de Coeziune de la UE (85%) si de Guvern (15%).
Firma castigatoare va fi aleasa pe baza propunerii tehnice (70%) si a pretului licitat (30%). Ea va realiza toate cele patru proiecte.
Mai multe despre:
#Ministerul Transporturilor si Infrastructurii#Anca Boagiu#autostrada#autostrazi#licitatii pentru autostrazi
Pe acelasi subiect: