Cand pot soferii sa treaca gratuit podul de la Fetesti. In 2013, cand a lasat trecerea libera la sfarsitul saptamanii, CNADNR a pierdut 2 mil. euro. Un sistem de 100.000 de euro ne-ar putea scapa de cozi
Cheltuieli neprevazute pentru cei care vor sa ajunga pe litoral cu masina. Soferii vor trece gratuit pe podul de la Fetesti doar la orele de varf si nu tot weekend-ul, cum a fost vara trecuta. Masura intra in vigoare de sambata. Pentru ca in 2013 a lasat trecerea libera la sfarsitul saptamanii, Compania Nationala de Drumuri a pierdut aproape doua milioane de euro. De asteptat.
Veti putea circula fara sa platiti taxa de pod de la Fetesti pe sensul spre litoral de vneri seara, ora 18, pana sambata, ora 12. Acelasi lucru se va intampla, insa doar pe sensul spre Bucuresti, de duminica ora 18, pana luni, ora 12.
In restul saptamanii, soferii vor plati 13 lei ca sa traverseze o data podul. Autoritatile au calculat ca anul trecut au pierdut 2 milioane de euro, cand au renuntat la taxa, pentru ca statia de la Fetesti era prea mica, iar fluxul de masini, urias. Coada de autoturisme a ajuns si la 20 de kilometri in anii trecuti, dar se poate intampla la fel si in aceasta vara, pentru ca statia de la Fetesti nu a fost modernizata.
Tarile din vestul Europei au scapat de cozi si aglomeratie printr-un sistem automat de plata a taxelor de autostrada. In Franta, de pilda, se numeste Telepeage si functioneaza de 10 ani. In masina exista un dispozitiv special, care este citit de camerele video si achita taxele de drum sau de pod fara sa mai stea la cozi.
Patrick: "Telepeage ne permite sa nu avem bani cu noi tot timpul si ne ofera un acces rapid. Puteti plati pe internet sau primiti o factura in fiecare luna."
Pe viitor, oficialii romani vor sa instaleze si ei un astfel de sistem la podul de la Fetesti.
Este un proiect pilot care prevede ca pe o banda a unui sens de mers masinile vor trece fara sa opreasca, iar camerele de supraveghere vor citi fie dispozitivele speciale montate in masina, fie numarul de inmatriculare. Sistemul le va trimite amenzile acasa celor care nu au platit taxa.
De asemenea, actualii distribuitori de rovinieta pot fi partenerii CNADNR in acest proiect, iar plata prin SMS este o modalitate luata in calcul.
Sistemul pilot ar putea costa 100.000 de euro, potrivit unor surse din CNADNR, dar autoritatile nu pot spune deocamdata cand va fi instalat. Asa ca drumul spre mare va fi si-n aceasta vara plin de surprize.