INTERVIU CU SEFUL BLUE AIR

"Pentru a ne consolida pozitia pe piata din Romania, cat si pe piata europeana (...) noul Consiliu de Administratie considera oportuna gasirea unui investitor, mai ales ca exista deja oferte si scrisori de intentie depuse de investitori romani si straini de marca", se arata in comunicat. 

Compania are, incepand de miercuri, un nou Consiliu de Administratie, alcatuit din Ellen Phillips (specialist american in aviatie si in restructurarea companiilor de profil, care lucreaza in cadrul Blue Air din 2010), Adrian Ionascu (director general adjunct al companiei, intrat in echipa de management din 2007) si Rudolf Vizental (reprezentant al Casei de Insolventa Transilvania).

Blue Air, detinuta de Nelu Iordache, are pana in prezent 5 sau 6 investitori interesati sa o cumpere au declarat pentru Mediafax surse apropiate operatorului aerian low-cost. Pretul de pornire solicitat nu a fost mentionat.

Potrivit altor surse, administratorul judiciar al Romstrade, firma aflata in insolventa si care detine Blue Air, si-a propus un termen de cel mult doua luni pentru finalizarea tranzactiei. 

"Scopul vanzarii este gasirea unui investitor care sa consolideze si sa dezvolte compania", au precizat sursele. 

Casa de Insolventa Transilvania, administratorul judiciar al Romstrade, firma aflata in insolventa si care detine Blue Air, si-a propus un termen de cel mult doua luni pentru finalizarea tranzactiei, spun alte surse.

"Nu am stabilit inca un pret pentru companie, pentru ca inca nu stim ce vom vinde. Noi intentionam sa vindem activitatea de zbor, low-cost-ul, insa Blue Air detine si participatii in alte companii, o concesiune la aeroportul din Bacau, plus o serie de imobiliare, cum ar fi o cladire de birouri din zona Buzesti", a declarat Rudolf Vizental, managing partner la CITR.  El a mai spus ca toate avioanele companiei sunt inca in contract de leasing.

Datele emise la Ministerul de Finante arata ca Blue Air a incheiat anul 2011 cu afaceri de 575,5 milioane lei si pierderi de 48,5 milioane lei. La finele lui 2011, datoriile companiei se ridicau la 393,8 milioane lei. 

Flota cuprinde in prezent noua aeronave Boeing, cu capacitati intre 126 si 168 de locuri. 

Blue Air si constructorul Romstrade sunt cele mai importante companii controlate de omul de afaceri Nelu Iordache, cercetat pentru deturnarea a 25 de milioane de lei din banii alocati pentru construirea autostrazii Nadlac-Arad si aflat in prezent in detentie. 

Tribunalul Giurgiu a aprobat in decembrie intrarea in insoventa a doua companii controlate de Iordache, Romstrade si firma specializata in servicii de taxi aerian Romstrade Logistic Expres. 

Blue Air a anuntat la inceputul anului ca a anulat o comanda de 462,2 milioane dolari plasata in 2008 pentru cinci aeronave Boeing 737, programate pentru livrare in perioada 2015-2016, din cauza situatiei financiare a Romstrade.