Prognozele nu sunt optimiste nici pe termen lung, un raport al Fondului Monetar International, publicat la sfar­situl saptamanii trecute aratand ca economia globala intra intr-o perioada in care petrolul va fi tot mai greu de gasit, marcata de noi cresteri ale preturilor.

Citeste mai departe de www.zf.ro!

Petrom afiseaza pentru sortimentul OMV Carrera 100 un pret de 6,01 lei/litru.

Benzina Premium 95  costa 5,21 lei, iar sortimentul Top Premium 99+ costa 5,59 lei pe litru.

In cazul motorinei, sortimentul cel mai scump este OMV Alpin Diesel care costa 5,72 lei/litru, iar cel mai ieftin, Euro Diesel 5, care costa 5,24 lei/litru.

De asemenea, Rompetrol Downstream a scumpit vineri benzina si motorina cu noua bani pe litru, pretul unui sortiment de benzina depasind pragul de sase lei pe litru si la compania controlata de KazMunaiGaz.

Astfel, benzinele Efix 95 si Alto 101 costa 5,35 lei pe litru, respectiv 6,02 lei pe litru. Totodata, noile preturi ale sortimentelor de motorina Efix si Alto 55 sunt 5,41 lei litru si 5,72 lei pe litru.

Si LukOil a scumpit carburantii. Pretul benzinei Ecto a crescut de la 5,69 lei la 5,75 lei pe litru, iar cel al motorinei Ecto Super Diesel a fost majorat de la 5,59 lei la 5,65 lei pe litru, potrivit datelor publicate pe pagina de Internet a Lukoil Romania.

Sortimentele Euroluk 95 si Euro L Diesel au fost scumpite cu cinci bani, la 5,26 lei si 5,33 lei pe litru.

Unde faci cel mai ieftin plin de benzina sau de motorina VIDEO

De la inceputul anului, companiile petroliere au scumpit carburantii de mai multe ori. Potrivit Institutului National de Statistica, combustibilii s-au scumpit anul trecut cu peste 15%, dupa ce in 2009 preturile au fost majorate cu 13%.

Piata distributiei de carburanti din Romania este analizata de Consiliul Concurentei inca din 2005, dar deocamdata autoritatea nu a prezentat concluziile anchetei.

La 23 februarie, Guvernul a primit o informare a Consiliului Concurentei privind cresterile de pret la carburanti, dar premierul Emil Boc a considerat documentul ca fiind prea general si a cerut refacerea materialului.

Boc a declarat ulterior ca Guvernul nu are parghii de interventie pe piata carburantilor si poate adresa companiilor doar rugaminti de reducere a pretului, dar cu riscul de a fi refuzat, astfel ca nu trebuie create false asteptari ca autoritatile pot anunta in perioada imediata ca pretul la pompa va scadea. In urma cu o luna insa, premierul declara ca statul a utilizat si va continua sa utilizeze toate parghiile pe care le are la dispozitie, in cadrul european, pentru a opri "cresterea aberanta" a preturilor la carburanti, care este insa determinata si de evolutia pretului pe piata interntionala.