Opinie ZF: Bancile austriece nu culeg decat ce au semanat in 2009 si 2010

Desi situatia macroeconomica pare stabila, iar oamenii sunt mai mult atenti la lacrimile brazilienilor de la Campionatul Mondial decat la ce poate fi in neregula eventual in economia romaneasca, o unda de soc subterana care poate avea efecte imprevizibile in perioada urmatoare traverseaza in aceste momente sistemul bancar. Bancile austriece, care au o expunere de 25 miliarde de euro pe Romania, scad in bloc la bursa de la Viena, in frunte cu Erste, care detine BCR, in urma cresterii provizioanelor pentru credite neperformante in Romania si a unor taxe noi impuse in Ungaria. Destabilizarea vine dupa ce una dintre cele mai mari banci din Austria, Hypo, nationalizata deja ca urmare a crizei din 2009, a trebuit sa fie din nou ajutata de statul austriac, scrie Ziarul Financiar.

Unde sunt tinute pensiile romanilor si cati bani mai avem in conturile private

Majoritatea banilor din conturile de pensii private ale romanilor sunt plasati in titluri de stat. Totusi, ponderea obligatiunilor suverane in totalul plasamentelor a scazut destul de mult in ultimii ani in favoarea investitiilor in actiuni cotate la Bursa. In afara de cele doua categorii de investitii, fondurile private de pensii mai tin banii in conturi bancare dar si in obligatiuni municipale sau corporative. Dupa primele sase luni ale acestui an, 6,16 milioane de romani detineau in conturile de pensii private obligatorii(Pilon II) un total de 16,5 miliarde de lei adica peste 3,7 miliarde de euro, indica datele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat (APAPR), citate de www.economica.net.

Diagnosticul economiei Romaniei: Premiantii Europei la productie agricola, dar codasi la salarii

Salariile mici, reciclarea deseurilor si pretul constructiei de autostrazi sunt punctele slabe ale economiei romanesti in raport cu celelalte state ale Uniunii Europene, potrivit unei analize realizate pe 70 de indicatori de catre prof. dr. Cezar Mereuta, membru de onoare al Consiliului Stiintific in cadrul Institutului de Prognoza al Academiei Romane. In schimb, indicatori precum ponderea valorii adaugate bru­te a agriculturii in PIB, productia de floarea-soarelui, de porumb si de vin, dar si numarul de ovine si caprine plaseaza Ro­mania pe pozitii fruntase in comparatie cu alte state ale UE, noteaza Ziarul Financiar.

Productia «Super Puma» la Brasov se decide luna aceasta

«Vom avea sau nu vom avea acest parteneriat?». Este intrebarea la care reprezentantii producatorului de elicoptere IAR Brasov asteapta raspuns la finele acestei luni. Povestea a inceput in urma cu mai bine de trei luni, cand Fabrice Arfi, vicepresedintele Airbus Helicopters (n.r. - fosta Eurocopter Group), a declarat aceasta intentie lui Niculae Banea, directorul companiei din Romania. Cu alte cuvinte, francezii iau in calcul deschiderea unei linii complete de asamblare pentru elicoptere in parcul aerospatial de la Ghimbav, noteaza www.capital.ro.

TOP: 6 proiecte chinezesti de amploare care vor redefini lumea

In ultimii ani, companiile cu capital chinez au dat startul unui urias "val" al constructiilor de infrastructura si industriale la nivel global, la costuri impresionante, ceea ce va contura o remodelare a lumii asa cum o cunoastem astazi. Un proiect de infrastructura de dimensiuni extraordinare destinat a lega portul Gwadar, situat in sudul Pakistanului, cu partea de vest a Chinei, si care implica drumuri, cai ferate si conducte de petrol si gaze, va oferi chinezilor o iesire directa la Oceanul Indian. Cititi restul topului pe www.wall-street.ro.

A lasat balta o afacere in publicitate si s-a apucat sa faca bani dintr-o pasiune din copilarie. S-a imbogatit rapid

Un inginer si un economist au renuntat la o afacere in publicitate si la munca in multinationale pentru a se dedica unui business de familie nascut dintr-o pasiune din copilarie. Cu cateva momente inainte de inceperea interviului cu Business Magazin, Catalin Campeanu se afla pe lacul din Mogosoaia, masurand adancimea apei, langa un excavator care facea sapaturi in lac. „Aici va fi un parc acvatic gonflabil, primul de acest tip din Romania“, explica pasionat antreprenorul in varsta de 36 de ani, de profesie inginer, proiectul de „aqua glide“, pentru care investitia s-a ridicat la peste 100.000 de euro, noteaza Business Magazin.

Alianta Air France-KLM discuta preluarea operatorului low-cost Wizz Air

Alianta Air France-KLM se afla in discutii avansate pentru preluarea operatorului low cost Wizz Air, scrie site-ul olandez Luchtvaartnieuws, care citeaza surse de la Paris, informeaza www.portfolio.hu. Site-ul precizeaza ca Wizz Air ar oferi posibilitatea Air France de a se extinde in Europa de Est, compania franceza detinand deja o subsidiara low cost, Transavia, care opereaza independent in interiorul grupului.

Lupta anticoruptie, la Vatican. Papa Francisc a angajat un lord britanic si un fost manager de fonduri de investitii, pentru restructurarea financiara a Sfantului Scaun

Vaticanul a angajat un lord britanic si un fost manager de fonduri, in cadrul reorganizarii structurii financiare si de media a Sfantului Scaun, relateaza Financial Times. Restructurarea structurii financiare este o incercare a Papei Francisc de a pune capat coruptiei din ultimele decenii de la Banca Vaticanului. Jean-Baptiste de Franssu, care a condus operatiunile europene ale fondului Invesco, a fost numit sef al Bancii Vaticanului, iar lordul Patten, fost presedinte al BBC Trust, va conduce noul birou de consultanta media al Papei.

Bulgaria interzice firmelor offshore cu proprietari necunoscuti sa incheie contracte cu statul

Parlamentul din Bulgaria a adoptat miercuri amendamente la o lege care reglementeaza activitatea companiilor offshore in Bulgaria, astfel incat cele cu actionariat necunoscut nu vor putea incheia contracte cu statul, autoritatile locale si companiile publice, relateaza Novinite. Modificarile au rolul sa combata coruptia si practicile incorecte in achizitiile publice si se adauga altor reglementari adoptate in acest an care interzic companiilor offshore sa participe la privatizari, tranzactii imobiliare sau concesiuni.