Seful GSK: Vom gasi un cumparator pentru Europharm Brasov. Nu vom fi lacomi la pret

Vanzarea fabricii Europharm Brasov este coordonata de la Londra, iar managementul gigantului britanic crede ca va avea nevoie de maximum sase luni sa ajunga la un acord cu viitorul cumparator.  Pascal Prigent, directorul general al GlaxoSmith­Kline (GSK) Romania, spu­ne ca este optimist si s-a declarat surprins de cat de ra­pid a fost contactat de investitori dupa anun­tul de saptamana trecuta.  Gigantul farmaceutic britanic a de­cis ca fabrica sa iasa din reteaua sa de pro­ductie, intr-un anunt soc care a amin­tit de plecarea surprinzatoare a Nokia de la Cluj, chiar daca avea o afa­ce­re de  1,6 mld. euro si profit de 43 mil. euro.  Daca nu va gasi un cumparator, 20% din productia de medicamente a Ro­maniei va disparea peste noapte, 254 de joburi s-ar pierde, iar din exporturi s-ar sterge peste 50 mil. euro.  Anul trecut, Europharm a avut o cifra de afaceri de 104 mil. euro si un profit de 11 mil. euro, scrie ZF.

Cel mai mare imprumut din acest an: Cosmote ia 225 de milioane de euro de la BERD si un grup de banci private

Cosmote, al treilea mare operator de telefonie mobila dupa venituri si numarul de clienti, se pregateste sa semneze contractul pentru accesarea unui credit sindicalizat de 225 mil. euro, afirma surse bancare.  Potrivit informatiilor publice disponibile, este cel mai mare imprumut sindicalizat aranjat de la inceputul anului pentru o companie de pe piata lo­cala, banii urmand sa sus­tina proiectele ambitioase de cres­tere ale Cosmote in com­petitia cu rivalii de la Orange si Vodafone. De asemenea, o par­te din finantarea atrasa ar pu­tea acoperi efortul finan­ciar facut cu achi­ta­rea licen­te­lor de comu­ni­catii mo­bile pe 15 ani adju­de­ca­te de Cos­mote pentru circa 180 mil. euro, noteaza ZF.

Cate milioane de euro incaseaza primariile de pe urma marilor proiecte imobiliare

Primariile bucurestene incaseaza anual sub forma de impozite pe proprietate circa 44 mil. euro numai de pe urma cladirilor de birouri si a spatiilor comerciale moderne, dezvoltate de investitorii imobiliari in ultimii ani. Proprietarii celor 1,99 de milioane de metri patrati de spatii de birouri disponibile la nivel de Bucuresti achita anual circa 26,8 mil. euro, in timp ce mallurile, parcurile de retail si outleturile, care totalizeaza o suprafata de 936.000 de metri patrati, sunt impozitate anual cu 17 mil. euro, potrivit calculelor Capital. Immofinanz, Liviu Tudor, Deutsche Bank, CA IMMO si Dinu Patriciu, cei mai mari proprietari de cladiri de birouri din Romania, imbogatesc anual vistieria primariilor de sector cu circa 6,23 mil. euro.

Criza a mancat profitul McDonald’s: nici un milion de euro, de zece ori mai putin decat in vremurile bune

Lantul de restaurante McDonald’s, cel mai mare jucator de pe piata de profil, si-a redus de zece ori profitul in timpul crizei financiare, astfel incat la finalul lui 2012 acesta se situa la nici un milion de euro fata de 9 milioane de euro in 2007.  Declinul businessului McDonald’s in Romania arata ca in continuare criza are forta necesara sa loveasca chiar si businessurile cu traditie, sustinute de la spate de un brand puternic. „Brand-ul nu si-a pierdut din importanta mai ales ca este vorba de un brand care s-a adaptat la specificul pietei locale. Este vorba de o schimbare a comportamentului de consum in ultima perioada, oamenii preferand sa manance acasa si sa bea in oras. Este mai eficient, si in acest fel reusesc sa-si acopere nevoia de socializare, dar la un cost mai mic“, spune Andreea Turean, new business manager al agen­tiei full-service Brand Support. Reprezentantii McDonald’s nu au raspuns pana la inchiderea editiei soli­cita­rii ZF privind evolutia businessului, potrivit ZF.

Drumul de la recrutarea a mii de bancheri BRD la antreprenoriat: Aici se invart banii! 

Antreprenoriatul pune in miscare economia romaneasca si va aduce bani in piata, a spus specialistul in coaching si resurse umane Mihaela Feodorof, managing partner Yourway, in cadrul emisiunii Start-Up Wall-Street.  Ea spune ca exista spirit antreprenorial in multinationale, insa importante sunt si contextul si resursele financiare pentru a porni in antreprenoriat. In schimb, odata cu criza financiara oamenii au inceput “sa-si puna la bataie competentele” pe piata libera.  “In cei patru ani de cand activam pe piata am identificat multe cazuri in care persoanele se simteau inutile in companie. Aceasta nefericire e ca intr-o viata persoanala - o duci pana cand simti ca nu mai merge asa. E foarte greu sa te desprinzi, este acel confort pe care nu-l parasesti, cu toate ca nu iti este bine”, spune Feodorof, potrivit Wall-Street.ro

Samsung cumpara un start-up israelian care permite salvarea programelor TV in cloud 

Samsung a anuntat achizitionarea Boxee, o firma din Israel care produce dispozitive pentru streaming media, relateaza BBC. Gigantul sud-coreean sustine ca astfel a achizitionat “o serie de bunuri si talente cheie” din cadrul companiei. "Asta ne va ajuta sa continuam imbunatatirea experientei de care se bucura utilizatorul, folosind device-urile noastre interconectate", au declarat reprezentantii Samsung. Ultimul produs al Boxee permite abonatilor sa isi inregistreze show-urile TV pe servere si apoi sa le urmareasca pe televizoare, computere sau alte produse smart, direct din cloud.  Potrivit firmei de consultanta Informa Telecoms and Media, anul trecut s-au vandut 54 milioane de televizoare inteligente, numarul lor urmand sa ajunga la 221 de milioane pana in 2017, asa ca miscarea Samsung se poate dovedi una inspirata.

Procter & Gamble apeleaza la Bollywood ca sa depaseasca Colgate Palmolive 

Procter & Gamble mizeaza pe una dintre cele mai populare actrite de la Bollywood, intr-o incercare de a pune capat dominatiei din India a Colgate Palmolive si Hindustan Unilever, transmite Bloomberg. Cele doua firme acapareaza, impreuna, 73% din piata locala de pasta de dinti. Procter & Gamble, cel mai mare producator mondial de bunuri de uz casnic, a inceput sa vanda gama Oral-B Pro-health in principalele centre urbane din India in luna iulie, si apeleaza la actrita Madhuri Dixit-Nene, ca sa isi faca brandul mai cunoscut.  Aceasta, in varsta de 46 de ani, ar viza, conform reprezentantilor companiei, toate grupele de varsta. In Asia, P&G si-a dublat cota de piata pentru periutele de dinti. Colgate controleaza piata din India, desi, potrivit unor estimari, doar 77% dintre locuitori folosesc pasta de dinti.

Chrysler recheama in service 840.000 de masini, din cauza tetierelor, software-ului defectuos si airbagurilor 

Producatorul auto american spune ca va rechema in fabrica aproape 840.000 de autovehicule, informeaza BBC. Mai mult de jumatate dintre acestea, 490.000, ar avea niste defecte la tetiere, care sunt proiectate sa se deplaseze in fata, in cazul unui impact din spate. 282.000 de minicamionete au probleme la sistemul de declansare al airbag-urilor laterale, care “sunt programate inadecvat” sa se declanseze pe partea opusa locului unde are loc lovitura. Compania a anuntat ca au fost raportate trei incidente si o rana minora din cauza acestei situatii, insa nimic legat de tetierele defectuoase. Restul masinilor chemate in service au probleme la software-ul de control al stabilitatii electronice. Eric Mayne, purtator de cuvant al companiei, a anuntat ca masurile sunt “un indiciu al protocolului strict de control al calitatii”.