Indopate de lichiditate si acoperite de BNR, de-abia dupa cinci ani bancile au ajuns sa scoata cadavrele din bilanturi la suprafata. Dar acest cost a fost platit de economie si clienti

Sistemul bancar ar fi trebuit sa fie in fruntea relansarii economiei dupa criza. Dar din pacate este exact pe dos. De-abia acum bancile sunt fortate sa isi recunoasca cadavrele din bilanturile lor, iar companiile si populatia, clientii buni, platesc pentru acest lucru, pentru nerestructurarea bancilor timp de patru ani si acopera de la ei creditele neperformante ale bancilor, scrie ZF.

Nota de plata a curateniei sistemului bancar se anunta usturatoare: Erste a anuntat ca BCR reintra pe pierdere

Pentru al saselea an la rand, economia va fi trasa in jos de bancile care nu le-au dat nicio sansa multor clienti loviti de criza. Grupul austriac Erste, care controleaza cea mai mare banca de pe pia­ta, a readus Roma­nia pe radarul de risc al investitorilor si analistilor, dupa ce a anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca BCR va reintra pe pierdere, iar in­tre­gul grup va inchide anul cu un re­zul­tat negativ record de pana la 1,6 mld. euro. Anuntul Erste contrazice brutal ima­ginea generala a unei economii iesi­te din criza, care prinde avant si tocmai se bucura de o perceptie externa fa­vora­bila, si vine sa spuna ca princi­pa­lul creditor din sistem tot nu este pregatit sa-si reia rolul de finantator, avand de suportat alte si alte costuri cu neperfor­mantele care vor depasi „considerabil“ rezultatul operational pe anul in curs, potrivit ZF.

CFR Marfa, impinsa spre insolventa

Operatorul national de transport feroviar de marfa se indreapta cu pasi repezi spre insolventa. Iar aceasta cale i-a fost “pregatita” de managementul defectuos si de deciziile autoritatilor din ultimii doi ani.La inceputul anilor 2000, CFR Marfa era singurul operator de transport de marfa pe calea ferata si avea aproape 30.000 de salariati. Dupa cinci ani, perioada in care au intrat pe aceasta piata operatorii privati, compania a pierdut peste 20% din cota, renuntand la o treime din salariati. In urma cu doi ani, conform datelor Consiliului Concurentei, cota de piata a CFR Marfa scazuse sub 49%, iar numarul de angajați a coborat sub 10.000, potrivit Capital.

Ai pensie privata obligatorie? Atunci esti actionar si la Romgaz si Nuclearelectrica 

Fondurile de pensii private si‐au redus anul trecut expunerea pe instrumente cu venit fix din portofolii, in favoarea investitiilor in actiuni si a plasamentelor bancare, intr‐un context in care BVB a oferit perspective bune de crestere si doua listari noi care au fost extrem de atractive pentru investitorii institutionali. Cu toate ca politica BNR a fost una de relaxare monetara prin reducerea graduala a ratelor de dobanda, fondurile de pensii private au optat pentru plasarea unui procent mai ridicat din active in depozite bancare. Administratorii au manifestat insa o preferinta pentru depozite pe termen scurt, peste jumatate avand o scadenta mai mica de o luna, scrie Wall-Street.ro

Noua inventie de pe piata asigurarilor auto. Ce este polita CASCO partiala si cum functioneaza

Multimea de reclamatii si problemele cu asigurarile nasc solutii care speculeaza lipsa de reactie a statului. Asa a aparut polita care ii despagubeste pe soferii loviti de o masina fara RCA sau cu una ieftina care intarzie decontarea lucrarilor. Este vorba despre o asigurare CASCO partiala, care costa cat una obligatorie si asigura reparatia imediata, pentru ca titularul sa nu stea cu autoturismul blocat prin service, informeaza StirileProtv.ro

Tranzactia Facebook/ LiveRail, un impuls pentru mediul de antreprenori din IT

Achizitionarea platformei de publicitate video online LiveRail de catre gigantul Facebook pentru o suma esti­mata la o jumatate de miliard de dolari -  cea mai mare tran­zac­tie din IT in care a fost implicata o companie la a carei con­structie au participat si romani, va da un impuls mediului local de antreprenori din IT.  Ei vor vedea in tran­zac­tia prin care cea mai mare retea sociala din lume a „castigat“ un cen­tru de dez­vol­tare de soft in Cluj un exemplu al succesului glo­bal pe care il poate atinge un start-up din in­dustria de inal­ta tehno­logie, chiar daca aces­­ta plea­ca la drum din Romania, arata ZF.

Companiile europene vor raporta profit mai mare cu 18% pentru trim. II

Marile companii europene vor raporta profit in crestere cu aproape 18% in trimestrul al doilea, fata de perioada similara a anului anterior, potrivit estimarilor analistilor Thomson Reuters, citate de Mediafax. Profitul companiilor membre ale indicelui Stoxx 600 va avansa cu 17,7% in trimestrul II, cu noua din cele zece sectoare in crestere. Astfel, companiile Stoxx 600 producatoare de bunuri de consum neciclice, precum Nestle, ar urma sa inregistreze cea mai mare crestere a castigurilor, de 52,8%, la 7,2 miliarde de dolari. Sectorul de utilitati, pe de alta parte, ar urma sa intampine dificultati, cu profituri in scadere cu aproape 13%, la 239,9 milioane de dolari.

Germania vrea sa interzica exploatarea gazelor de sist cel putin pana in 2021

Guvernul german vrea sa interzica exploatarea gazelor de stist cel putin pana in 2021. "Nu va exista in Germania exploatarea gazelor de stist prin metoda fracturarii hidraulice, in scop comercial, in viitorul apropiat", a declarat ministrul Mediului, Barbara Hendricks, scrie Wall Street Journal. In Germania exista o opozitie foarte puternica fata de fracturarea hidraulica, metoda care consta in crearea de fisuri subterane in care sunt pompate apa si substante chimice sub presiune, pentru extragerea si captarea gazelor.  Temerile sunt legate de poluarea care ar putea fi provocata de substantele chimice utilizate, in special panzei freatice.