Slabiciunea statului in taxare este evidentiata in dosarele de coruptie Sutele de mii de euro care se plimba intre interlopi arata marul putred al Romaniei: ANAF

In vreme ce statul roman majoreaza taxele cel putin o data pe an pentru ca nu are bani, clanurile isi permit sa dea mita de sute de mii de euro, bani obtinuti din evaziune si activitati ilegale.  Cazul „Bercea Mondial - Mircea Basescu“ aduce o explicatie in plus pentru faptul ca, an de an, in Romania cresc taxele: statul, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), este incapabil sa ia urma banilor care se invart in economia neagra si ajung uneori, dupa cum ilustreaza si cel mai mare scandal politic al ultimului deceniu, in mita cu care sunt unsi cei din apropierea varfurilor puterii, scrie ZF.

Cel mai greu lucru pentru un investitor e sa stie cand si cum sa vanda, nu cand sa cumpere. Cazul Tiriac

Una dintre cele mai mari si mai interesante tranzactii facute de un om de afaceri roman. Ion Tiriac isi vinde banca, adica isi vinde partea detinuta in UniCredit Tiriac Bank, a patra banca din Romania. El a intrat in aceasta afacere, respectiv de a avea o banca, in 1991, iar iesirea lui din acest sector ar pune capat unei istorii care nu intotdeauna a fost linistita.  Putina lume stie ca la inceputul anilor 2000, Banca Tiriac se chinuia sa supravietuiasca pentru ca se ineca cu credite neperformante. Atunci, Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, i-a spus omului de afaceri ca trebuie sa vina cu o noua infuzie de capital daca mai vrea sa ramana pe piata. Strans cu usa, Tiriac a venit cu noi bani si l-a angajat pe Anthony  van der Heijden , fostul sef al operatiunilor ING de la Bucuresti sa-i curete banca. Situatia multor banci din Romania este la fel in acest moment, noteaza Cristian Hostiuc in ZF.

Pretul ascuns al ratarii acordului cu FMI: 1 mld. euro pierduti de la UE

Guvernul pare decis sa cante prohodul acordului cu organismele financiare internationale, anuntand noi masuri electorale fata de care FMI s Comisia Europeana ar putea avea reactii mai dure decat in cazul reducerii CAS. Ruperea oficiala a acordului are insa si riscuri cu bataie mai lunga. Sporurile pentru militari, angajati ai serviciilor de informatii si din penitenciare, deja aprobate prin ordonanta de urgenta de Executiv, precum si veniturile suplimentare care ar putea fi oferite profesorilor risca sa afecteze situatia bugetara chiar de anul acesta si sa determine consemnarea oficiala a ratarii acordului, arata Capital.

Mirela Ionescu, Raiffeisen: "Interes foarte mare pe transa institutionalilor la oferta Electrica". Cum se va inchide cel mai mare IPO din Romania?

La o saptamana dupa startul celei mai mari oferte publice initiale (IPO) de pe Bursa de Valori Bucuresti, micii investitori si-au subscris deja de trei ori actiunile alocate, in vreme ce pe transa marilor fonduri de investitii interesul este foarte ridicat, potrivit brokerilor ofertei. pe Wall-Street.ro gasiti un interviu cu Mirela Ionescu, directorul general al Raiffeisen Capital&Investment - una dintre casele de brokeraj care coordoneaza privatizarea de peste 435 milioane euro pe care statul roman o desfasoara.

Salariatii BCR vs Electrica: unii sunt milionari, altii n-au nici reducere 

Statul cedeaza in aceste zile 51% din actiunile Elec­trica in cadrul unei oferte publice derulate pe bursa cu o valoare de peste 443 mil. euro, insa cei 11.245 de salariati ai companiei nu au niciun beneficiu de pe urma ofertei, spre deosebire de alte privatizari si oferte ale statului din ultimii ani.  Spre exemplu, unii directori din cadrul BCR au castigat sute de mii si chiar milioane de euro cu ocazia privatizarii bancii dupa ce salariatii au primit la privatizare 8% din actiuni la un pret de 21 de ori mai mic fata de cel platit de Erste pentru pachetul de control al bancii, potrivit ZF.

Fiii lui Casuneanu se pregatesc de constructia turnului de birouri din centrul Capitalei

Costel si Ionut Casuneanu, fiii „regelui asfaltului“ Costel Casuneanu, sunt la cateva luni distanta de demararea lucrarilor de constructie la turnul de birouri de 17 etaje pe care il pregatesc alaturi de investitorul belgian Yves Weerts in apropiere de Piata Unirii. Familia Casuneanu detinea un teren de 2.700 mp la intersectia Blvd-ului Corneliu Coposu cu strada Matei Basarab, conform Capital.

Povestea romanilor care au riscat totul pentru o sera care se invarte dupa soare. Acum produc 40 de tone de rosii pe luna

Doi soti din judetul Constanta si-au pus in joc inclusiv locuinta, pentru a ridica o sera, care sa se invarta dupa soare. Investitia trece de un milion de euro si pare o uzina computerizata, ce produce lunar 40 de tone de rosii, pentru piata romaneasca. Pe timp de iarna, incalzirea este asigurata doar cu surse regenerabile: peleti din coji de floarea soarelui, paie, sau rumegus. Sase ani s-au luptat acesti oameni harnici cu sistemul bancar, pentru visul lor. Mai multe pe www.stirileprotv.ro.

Cel mai mare producator auto din China vrea tehnologie din Silicon Valley

SAIC Motor, cel mai mare producator auto din China, va infiinta un fond de investitii in companii startup in Silicon Valley, prin intermediul caruia sa obtina acces la tehnologie avansata, pentru a-si intari brandul pe piata chineza, unde marcile locale pierd teren in fata rivalilor straini.  Presedintele SAIC Motor, Chen Hong, a anuntat planul la o intalnire cu actionarii, potrivit Wall Street Journal.  SAIC discuta cu investitori in startup-uri din Silicon Valley in privinta unei posibile colaborari, a spus el, fara sa dea nume.

Spania reduce impozitele pentru companii si populatie ca sa sustina recuperarea economiei 

Executivul de la Madrid a anuntat reduceri semnificative pana in 2016 la impozitele platite de companii si populatie, pentru a recompensa sacrificiile din ultimii ani si pentru a stimula investitiile, infiintarea de locuri de munca si competitivitatea, scrie Wall Street Journal.  Scaderea taxelor va lasa spaniolii cu mai multi bani in buzunar inaintea alegerilor care ar putea avea loc cel mai devreme la sfarsitul anului urmator. Rata de impozitare pentru companii va cobori de la 30% in prezent la 25% pana in 2016.

Tranzactie de 17 mld. dolari. General Electric, aproape de preluarea activelor Alstom din domeniul energiei 

Americanii de la General Electric (GE) sunt aproape de cea mai mare achizitie a grupului de pana acum, prin preluarea printr-o tranzactie in valoare de 17 miliarde de dolari a activelor din energie ale Alstom, dupa ce board-ul companiei franceze a aprobat oferta GE, potrivit Bloomberg.  Cele doua companii au anuntat un acord, in timp ce guvernul francez continua discutiile pentru preluarea unei participatii de 20% la Alstom de la grupul francez de constructii Bouygues. Intrarea in actionariat este o conditie pusa de guvern pentru aprobarea tranzactiei cu GE.  Executivul de la Paris si Bouygues sunt aproape de o intelegere, au declarat doua surse apropiate situatiei.