Top 100 companii ale antreprenorilor romani: retailerul de bricolaj Dedeman Bacau, noul lider. Nu avem niciun antreprenor roman cu o companie cu afaceri de 1 mld. de euro

Dedeman Bacau, afacerea din retailul de bricolaj a fratilor Paval din Bacau, a devenit in 2013 liderul companiilor create de antreprenori romani, cu afaceri de 2.679 mil. lei (606 mil. euro) si aproape 7.000 de angajati, de­pasind pentru prima data Oscar Down­stream (Alin Niculae) si Interagro SA (Ioan Niculae), scrie ZF.

Cum poate un expat sa aduca rezultate intr-o afacere antreprenoriala: „Daca managerul trebuie sa motiveze orice decizie, pleaca”

Raul Ciurtin, antreprenorul care a pus pe picioare cea mai mare afacere romaneasca din industria lactatelor-Albalact, l-a numit recent pe Stephane Batoux in pozitia de director general al companiei pe care a cladit-o, fiind unul dintre putinii oameni de afaceri romani care si-au lasat businessurile pe mainile unui manager strain.  “Cand am luat decizia de a-l numi pe Stephane Batoux in functia de director general nu a contat deloc ca este strain, ci a contat expertiza si background-ul pe care el il are. Eu il cunosc de o bucata de vreme si am ajuns sa-mi dau seama de experienta si performantele pe care el le are pe piata de FMCG si implicit a celei de lactate.(...) Am discutat mult cu el inainte si cred ca este o decizie buna”, spune Raul Ciurtin, presedintele si actionarul majoritar al companiei Albalact, potrivit ZF.

Cristian Sporis, Raiffeisen Bank: Criza s-a terminat! Ce lipseste pentru a reporni creditarea companiilor? 

Sistemul bancar romanesc este supracapitalizat si supralichid de mai multi ani si totusi companiile se plang ca obtin foarte greu imprumuturi de la banci. Ce lipseste atunci pentru a reporni creditarea companiilor? Raspunde Cristian Sporis, vicepresedintele diviziei de corporate in cadrul Raiffeisen Bank Romania.  In prezent, solvabilitatea sistemului bancar romanesc este la nivelul de 15%, desi cerintele europene vizeaza doar o rata de adecvare a capitalului de 10%. Cristian Sporis a precizat ca sistemul bancar din Romania este supralichid in momentul de fata si "nu este de azi de ieri, ci de doi-trei ani", potrivit Wall-street.ro.

"Down-shift", expresia pretentioasa a unui vis simplu. Cum si-a schimbat un cuplu de romani viata printr-o casa traditionala

Romania are un patrimoniu pe care Occidentul l-a pierdut de foarte multa vreme: zone vaste si stabile de civilizatie taraneasca autentica. Strainii ne atrag atentia ca stam pe o comoara pe care n-o valorificam. Putini sunt insa si romanii care au reusit sa pastreze gospodariile satesti traditionale si sa le transforme in afaceri profitabile si punct de atractie pentru turisti, informeaza stirileprotv.ro

Ultima estimare inainte de recolta. Comisia Europeana: 7,6 mil. tone de grau in Romania, maximul ultimilor zece ani 

Recolta de grau este estimata la 7,6 milioane de tone, in crestere cu 4% fata de sezonul anterior si maximul ultimilor zece ani, arata Comisia Europeana intr-un raport dat publicitatii ieri. Prog­noza Bruxellesului este la acelasi nivel cu cea facuta in urma cu o saptamana de USDA, institutie similara unui minister al agriculturii in Statele Unite, noteaza ZF.

DW: Esecul serviciilor secrete germane

La un deceniu de la explozia unei bombe intr-un cartier turcesc din Köln, elucidarea naturii greselilor comise de autoritatile germane in investigarea crimelor tertetului neonazist NSU continua cu maxima intensitate. Oficialii germani, in frunte cu Angela Merkel, au cerut in repetate randuri iertare victimelor si familiilor victimelor terorismului NSU pentru erorile si gafele in serie comise de autoritati in investigarea crimelor nazistilor grupati in asa numita „Subterana National-Socialista”. Saptamana trecuta, ministrul german al justitiei, social-democratul Maas, s-a aratat si el profund rusinat de seria inexplicabila de pane savarsite de anchetatorii celor zece ani de crime comise de niste extremisti de dreapta intrati inca din anii 90 in colimatorul politiei si serviciilor secrete, arata Capital.

Retailul modern vs. puterea de cumparare: doar in 4 din cele mai aglomerate 10 orase salariul mediu depaseste 350 euro

Suceava si Oradea, orase in care salariul mediu nu depaseste 300 de euro, sunt primele doua in topul densitatii spatiilor de retail, cu o medie de peste 1.100 mp/1.000 locuitori, respectiv peste 740 mp/1.000 locuitori. Prin comparatie, in Timisoara si Cluj, orase in care venitul mediu net depaseste 400 de euro, stocul de spatii comerciale raportat la mia de locuitori abia depaseste 330 mp, respectiv 450 mp la mia de locuitori. De altfel dintr-un raport al DTZ Echinox reiese ca cea mai "saraca" zona din Romania cuprinde cea mai mare suprafata de retail de pe piata locala, exceptand Bucurestiul, scrie Wall-Street.ro

Cum va arata Piata Victoriei in 2015. Vila Oromolu, salvata prin constructia unei cladiri de birouri. Foto

Intersectia strazii Paris cu Bulevardul Aviatorilor, in imediata apropiere a cladirii Guvernului, va aparea anul viitor o noua cladire ultramoderna de birouri, in cadrul unui proiect de 37 de milioane de euro al fondului sud-african de investitii NEPI, care va include si faimoasa vila Oromolu, cladirea monument istoric care a fost puternic afectata de un incendiu in 2009 si care urmeaza sa fie restaurata, conform Gandul.info

UE se pregateste sa interzica importurile din Crimeea

Uniunea Europeana ar urma sa interzica incepand de saptamana viitoare importurile, in special de vin, din Crimeea, pentru a sanctiona alipirea la Rusia a acestei peninsule ucrainene, au anuntat miercuri surse europene pentru AFP, transmite Mediafax.  Decizia ar urma sa fie luata luni, la Luxemburg. Potrivit unui diplomat, masura este sprijinita de toate cele 28 de state membre UE. 

Volvo reduce productia de camioane in Rusia, din cauza incetinirii cresterii economice

Volvo, al doilea mare producator de camioane la nivel mondial, va reduce productia la fabrica din Kaluga, Rusia, pe parcursul urmatoarelor luni, din cauza impactului conflictului acestei tari cu Ucraina asupra perspectivelor economice, transmite Bloomberg. Livrarile de camioane sub brand Volvo in Europa de Est au scazut cu 22% in mai, in principal din cauza cererii mai mici din Rusia. Din acest motiv, cresterea livrarilor grupului Volvo la nivel mondial a incetinit luna trecuta la 4%, fiind incluse vanzarile brandurilor Volvo si Renault in Europa, modelelor Mack in America de Nord si UD Trucks in Asia. Reducerea productiei de camioane a Volvo in Rusia este o noua dovada a impactului conflictului declansat de anexarea Crimeei de catre Rusia asupra economiei ruse.