Bancherii asteapta curatarea bilanturilor inainte de a deschide robinetul creditarii

Trebuie facuta curatenie, dar intrebarea este daca vom face acest lucru dintr-odata sau in timp, a declarat Tomas Spurny, seful BCR.  Bancherii asteapta sa-si curete portofoliile prin scoaterea din bilanturi a creditelor neperformante provizionate integral inainte de a accelera creditarea, dar se plang ca in continuare cererea din partea clientilor este, cu exceptii in anumite sectoare, foarte slaba si abia acopera sumele rambursate din credite vechi - aceasta a fost concluzia dezbaterilor despre evolutia sistemului bancar, din prima zi a conferintei ZF Bankers Summit ’14.

Reteaua facturilor umflate la curent. Cum isi aranja spaga un sef ANRE: „Am pus acolo semnul egal asa cum ati vrut. Mai era o treaba pe care am intervenit, am mai dres busuiocul”

La finalul saptamanii trecute DNA a solicitat arestarea preventiva a vicepresedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, Claudiu Dumbraveanu, pentru luare de mita. Procurorii il acuza ca, in schimbul unei mite mascate sub forma unui contract de lucrari, a decis sa ierte ENEL de o penalizare care insemna scaderea facturilor la curent pentru consumatorii casnici, adica pentru toti cetatenii care care au contract cu ENEL Muntenia, scrie Gandul.info

Romania, campioana lumii la scumpirea litrului de benzina

Romania este tara in care s-a inre­gis­trat cea mai mare crestere a pre­tu­lui pe litrul de benzina, de peste 16%, doar Danemarca apropiindu-se de aceasta „performanta“, arata cea mai noua editie a clasamentului Pain at the Pump (Durere la pompe ), realizat de Bloom­berg, potrivit ZF.

Cum se toaca banii publici pe ascuns: bugetul paralel asigura linistea Guvernului

Miliarde de lei sunt cheltuite arbitrar de Guvern, an de an, cu incalcarea legii finantelor si fara sa existe nicio sanctiune. Prin fondul de rezerva, Executivul isi asigura un mecanism netransparent de alocare a banilor in an electoral. Recent, guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta prin care poate aloca sume din fondul de rezerva bugetara pentru domeniile cultural, religios și sportiv, la nivel central si local. Decizia se inscrie deja intr-o traditie a ultimilor ani. Desi la alcatuirea bugetului fondul de rezerva este constituit cu circa 200 milioane lei, la inchiderea executiei bugetare, cheltuielile ajung sa fie de zece ori mai mari, scrie Capital.

Firmele de IT isi platesc salariatii cu 400 de euro in plus fata de 2007 

Salariile din industria IT au ajuns in martie la maximul istoric al ultimilor opt ani, angajatii castigand, in medie, aproape 3.900 de lei net.  Chiar daca in 2012 si 2013 companiile pareau sa fi taiat din elanul angajatilor, oferind salarii mai reduse cu sub 1% fata de martie a anilor anteriori, in prezent ei isi platesc oamenii cu 400 de euro in plus fata de 2007 (adica de doua ori mai mult), potrivit datelor de la Institutul National de Statistica (INS), noteaza ZF.

Salarii de mii de euro pentru bucatarii si frizerii de top. Elevii care au inteles ca Romania are mare nevoie de meseriasi

In Romania, avem mare nevoie de electricieni, instalatori, bucatari si cizmari talentati. Putinii recunoscuti de pe piata castiga si mii de euro lunar. Restul mai mult strica pe ce pun mana. In timp ce un bucatar foarte bun poate castiga 8.000 de euro, cei care se ocupa de coafura-frizerie trec binisor de 4.000 de euro. Unitatile de invatamant profesionale sunt obligate acum sa incheie parteneriate cu firme private pentru practica elevilor, informeaza stirileprotv.ro

Radu Georgescu: Ne-ar trebui o "scoala de Powerpoint" care sa invete antreprenorii sa isi prezinte ideile succint, clar

Antreprenorul Radu Georgescu face de cateva ori pe luna “naveta” intre Silicon Valley si Romania. “Imi place sa fac asta, este senzational! Am ce povesti, mi se intampla multe lucruri interesante”, spune el, zambind. Anul acesta, Georgescu are la activ doua investitii (publice) – in Tynka, startup din Marea Britanie si in Coinzone, companie ce propune un nou payment gateway global pentru Bitcoin si monede virtuale cu localizare pentru Europa si tarile emergente, arata Wall-Street.ro

UE va acorda Ucrainei un ajutor de 500 de milioane de euro

Uniunea Europeana va acorda 500 de milioane de euro Ucrainei la 17 iunie, in cadrul planului de ajutor anuntat la inceputul lunii martie, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, transmite Mediafax.. Suma a fost stransa de pe pietele financiare si face parte din ajutorul macroeconomic pe care UE urmeaza sa-l furnizeze Kievului.  De asemenea, suma se inscrie intr-un program de ajutor mai amplu, care se ridica in total la aproximativ 11 miliarde de euro.  Uniunea Europeana a oferit deja Ucrainei 100 de milioane de euro la mijlocul lunii mai. 

Actiunile europene au inchis in crestere, la cel mai ridicat nivel din ianuarie 2008

Actiunile marilor companii europene au incheiat tranzactiile de marti in urcare, la cel mai ridicat nivel din ianuarie 2008, pe fondul optimismului investitorilor ca masurile de relaxare monetara ale Bancii Centrale Europene vor contribui la cresterea cotatiilor bursiere, transmite Bloomberg.  Indicele Stoxx Europe 600 a crescut cu 0,3%.  "Politica monetara a lui Draghi arata ca este posibil un nivel mai scazut al euro, ceea ce ar favoriza exporturile si ar imbunatati competitivitatea companiilor europene. Vom recomanda investitorilor sa ramana relativ optimisti in privinta actiunilor europene. Nu dorim cresterea expunerii, ci suntem multumiti sa o mentinem", a declarat Lorne Baring, director general la compania B Capital SA in Geneva.

Huawei va angaja 5000 de europeni dupa ce vanzarile au crescut

Huawei Technologies Co., cel mai mare producator de telefoane mobile din China, va creste numarul angajatilor din Europa. Compania va angaja inca 5500 de oameni in urmatorii 5 ani. Huawei se focuseaza acum pe tarile unde a fost bine acceptat, scrie Bloomberg.