"In goana dupa bani, statul merge tot la firmele curate, pentru ca evazionistii sunt greu de prins". Doros, KPMG: Companiile care respecta legea si isi depun situatiile financiare la timp sunt mai usor de controlat de catre stat

 Promisiunile si efortul statului de a aduce mai multi bani la buget se traduc, pana la urma, printr-o presiune crescanda nu asupra evazionistilor, ci tot a celor care isi plateau si pana acum obligati­ile catre Fisc. Cand tragi linie si incerci sa afli ce a facut statul cu banii tai, constati nu doar ca nu primesti in schimb niciun serviciu pe masura, ci ca, de fapt, nu primesti mai nimic. Si atunci?  Relatia stat – contribuabil a fost dintotdeauna tensionata, dar, in ultima vreme, pe masura de Guvernul isi inaspreste tonul si sustine ca nu mai tolereaza evaziunea care, dupa cum arata datele Consiliului fiscal inseamna 20 mld. euro anual (14% din PIB), oamenii care sunt interfata intre companii si stat sustin ca suporta presiuni crescande fata de trecut, desi au fost mereu corecti cu statul, scrie ZF.

Celebrul patron al clubului Inter Milano pune pe „hold“ eoliene de 200 mil. euro la Constanta

Grupul petrolier Saras, un business de circa 12 mld. euro, controlat de familia Moratti si condus de Mas­simo Moratti, patronul pana acum doua zile al celebrului club de fotbal Inter­nazionale Milano, spune ca a suspendat procesul pentru obtinerea autorizatiei de infiintare a unui proiect eolian de circa 200 mil. euro, pe care voia sa-l construiasca in Constanta. Motivul este modificarea schemei de sprijin pentru energia verde de la 1 iulie, noteaza ZF.

Lista celor mai mari esecuri imobiliare din Romania

Cele 30 de ansambluri rezidentiale, noua centre comerciale si trei cladiri de birouri care au ajuns la insolventa sau faliment in ultimii cinci ani de criza au creat in contul bancilor finantatoare o gaura de peste 1 mld. euro. Cea mai mare expunere pe acest portofoliu de „active toxice“ o au bancile cu capital austriac, circa 38%, urmate de finantatorii greci, cu 31%, si de cei ciprioti, cu 5,3%. Daca pe sectorul rezidential majoritatea esecurilor imobiliare au avut loc in Bucuresti, balanta este echilibrata de centrele comerciale, segment de piata pe care cele mai multe proiecte ingenuncheate sunt in provincie. Per total, circa 54% din expunerile bancare sunt pe proiecte imobiliare derulate in Capitala, arata Capital.

Batalie online: lupta "corp la corp" intre retailerii majori din Romania si gigantii Amazon si eBay

Oricat de mult nu le-ar placea jucatorilor autohtoni, gigantii retailului mondial Amazon.com si eBay.com fac trafic mare si din Romania si, implicit, afaceri bune. De cealalta parte insa, si retailerii eminamente traditionali, Altex, Domo si Flanco cresc in zona online-ului.  Conform datelor Gemius pe luna august, Altex.ro, liderul pietei de electroIT din Romania, a atras 448.000 de utilizatori reali, depasind cu putin traficul generat de Amazon.com.  Gigantul american a generat in Romania circa 427.000 de vizite, scrie Wall-Street.ro.

Bilantul bombelor „sociale“ ale economiei la opt luni: 11,7 mld. lei – deficitele cumulate de la pensii, somaj si sanatate

Deficitele de la fondurile de pensii si de somaj au scazut in primele opt luni ale anului, in vreme ce deficitul la fondul de asigurari de sanatate a crescut de mai bine de trei ori fata de perioada similara a anului trecut, arata datele de la  Ministerul de Finante. Evolutia acestora ilustreaza stadiul unor indicatori extrem de importanti pentru economia romaneasca, avand in vedere ca o mare parte din contributiile, taxele si impozitele colectate de stat de la angajati si de la angajatori se cheltuiesc pentru plata pen­siilor, a indemnizatiilor de somaj sau a serviciilor medi­cale si a medicamentelor sub­ventionate de stat.  De­fici­tul la fondul de asigurari de sanatate a crescut de mai bine de trei ori fata de pe­rioada similara a anului trecut, pana la 3,35 mld. lei in luna au­gust, cu o crestere care in­seamna 2,35 mld. lei. Cum se explica aceasta crestere la deficitul de la Sanatate?. Mai multe informatii in ZF.

Managerul IKEA Romania, despre posibilitatea deschiderii unui nou magazin

Ideea deschiderii unui nou magazin Ikea in Romania a fost adusa de mai multe ori in discuție, in ultimul an, de catre reprezentanții companiei. "Ca sa dezvolti, ai nevoie de locatii bune. Este un studiu mult mai amplu decat asa... -vrem trei magazine-", a spus Cornel Oprișan, retail manager Ikea Romania. Cu alte cuvinte, retailerul suedez nu a ajuns inca la un raspuns privind orasul pentru cel de-al doilea magazin, scrie Capital.

Ce ramane in urma ofertei AdePlast? O piata care traieste din sperante si o companie care trebuie sa revina cu picioarele pe pamant

In mijlocul unei perioade in care lucrurile pareau ca merg cum nu se poate mai bine pe Bursa de la Bucuresti, prima tentativa din ultimii cinci ani a unui antreprenor de a-si lista compania in piata de capital romaneasca a esuat. “Prea scump” – spun brokerii si investitorii institutionali, “nu ati fost gata pentru noi” – spune seful AdePlast. Parerile sunt impartite, insa doua lucruri sunt clare: AdePlast putea sa fie mai bine pregatita pentru listare, iar imaginea Bursei va fi cea mai afectata, in special in relatia cu antreprenorii locali, arata Wall-Street.ro

IBM raporteaza un declin neasteptat in vanzarile din ultimul trimestru 

Cea mai mare firma de servicii tehnologice a anuntat o scadere a vanzarilor cu 4% pentru trimestrul care s-a incheiat in septembrie, o evolutie mai slaba decat se asteptau analistii, scrie BBC News. Ultima oara cand compania a inregistrat cresteri in vanzarile trimestriale se intampla la sfarsitul anului 2011.  Cu toate acestea, IBM a reusit sa aiba un venit net de patru miliarde de dolari, in urcare cu 6%. Divizia de hardware a firmei a avut insa o scadere a vanzarilor cu 17%. “Cred ca partea de hardware este ceva la care trebuie sa mai lucreze”, spune Edward Jones, analist la Josh Olson. Actiunile companiei au cazut si ele cu sase procente in orele de dupa ce a fost facut anuntul.

Fluctuatiile aurului dupa anuntul SUA 

Decizia prin care Statele Unite ale Americii anunta ridicarea plafonului de indatorare si incheierea crizei guvernamentale are efecte si asupra tranzactiilor cu aur. Potrivit Bloomberg, atentia tuturor va reveni acum asupra reducerii stimulilor acordati de Rezerva Federala. Aurul s-a devalorizat cu 24% anul acesta, dupa ce FED-ul a anuntat ca va incetini ritmul de cumparare a obligatiunilor, pe masura ce economia da semne ca se imbunatateste.  “Pietele vor fi prudente in perioada urmatoare, pentru ca de fapt tot ce au facut SUA a fost sa mai traga putin de timp”, spune Victor Thianpiriya, analist la Australia & New Zealand Banking Group. Potrivit estimarilor citate de Bloomberg, pretul aurului va scadea in fiecare din urmatoarele patru trimestre si va ajunge la cel mai mic nivel din ultimii patru ani.

JP Morgan plateste 100 mil dolari pentru inchiderea unei investigatii in cazul "balena de la Londra"

JP Morgan va plati 100 de milioane de dolari pentru inchiderea unei investigatii in scandalul "balena de la Londra" si recunoaste faptul ca a avut un comportament neglijent si manipulator in tranzactiile cu instrumente financiare in urma carora banca a pierdut peste 6,2 miliarde de dolari.  Acordul JP Morgan cu Comisia pentru tranzactii cu contracte futures pentru marfuri (Commodity Futures Trading Commission – CFTC) ridica valoarea cumulata a acordurilor incheiate de banca in scandalul "balena de la Londra" la peste 1 miliard de dolari, transmite Bloomberg.  "Recunoasterea faptelor trebuie sa faca parte din aceste tipuri de acorduri. Nu as fi sustinut ordinul daca JP Morgan nu ar fi recunoscut faptele. Din punctul meu de vedere, daca am fi ajuns in justitie ar fi fost o evolutie acceptabila", a declarat Bart Chilton, comisar al CFTC.