Pentru ca nu se cunosc intre ei si fiecare lucreaza pe cont propriu, liderii romani din business vor sta intotdeauna la usa politicienilor, cersind favoruri legislative proprii si indurare fiscala. Iar nota de plata ne-o transmiteti noua

La inceputul anului, la Viena, prezenta la doua conferinte economice a strans la masa de seara, total intamplator, un grup de romani, printre care un bancher, doi oameni de afaceri si un profesor la cea mai importanta institutie de invatamant economic din Romania.  Ceea ce m-a frapat era ca presedintele de banca, cu activitate in domeniu la varf de peste un deceniu, nu-i cunostea pe cei doi antreprenori romani si invers. Cei doi oameni de afaceri romani au un business curat, la vedere, de peste 100 de milioane de euro pe an fiecare.  Nu stiu cine pe cine trebuie sa sune ca sa stabileasca o intalnire, dar mi s-a parut extrem de dezamagitor faptul ca trei oameni din business, care intra lejer in top 100 cei mai importanti romani din economie, vorbisera pentru prima data intamplator la Viena. Si probabil ca nu si-au mai vorbit de atunci. Ce sa mai discutam despre posibilitatea incheierii unei afaceri?, scrie Cristian Hostiuc in Ziarul Financiar.

Generatia care a spus NU serviciului de 8 ore. De ce tinerii din Romania nu isi gasesc un loc de munca

Parinti le-au fost cei din generatia X, care in Romania a coincis cu cea de tranzitie de la comunism la capitalism, cea de "sacrificiu". Frustrati de propriile lipsuri, au oferit copiilor tot ce-au putut. Acum, tinerii pun pe timpul liber pret mai mare decat pe salariu. Vor program flexibil.  Angajatorii si parintii privesc aceasta atitudine drept narcisism sau lipsa de disciplina, responsabilitate si ambitie, dar tinerii au asteptari noi de la angajatori, fiindca si-au vazut parintii muncind din greu, fara sa le placa serviciul si neglijandu-si viata privata. Nu vor sa repete greseala, arata un reportaj Romania, te iubesc!

Moneda euro in 2019, un drum plin de hartoape

Adoptarea monedei euro in 2019, conform noului orar stabilit de Guvern, va fi extrem de dificila, daca nu imposibila, in cazul in care economia nu va creste pana la nivelul mediu al statelor din zona euro.  Dupa mai multe amanari, Guvernul a decis ca data oficiala de intrare a Romaniei in uniunea monetara europeana sa fie in 2019. Adoptarea monedei euro are astfel mai mult de patru ani pentru a fi pregatita temeinic. Din pacate, schimbarea leului cu euro nu este atat de facila pe cat pare la prima vedere, indiferent de cat de „euroizata“ este economia noastra, noteaza Capital.

Haos. Casa de Pensii numara 4,5 milioane de angajati, iar Casa de Sanatate 6,5 milioane. Sase institutii publica cifre diferite pentru numarul de salariati din Romania

Confuzia privind numarul de salariati a fost si mai mult sporita dupa ce la sfarsitul sapta­manii trecute un studiu realizat de Blo­cul National Sindical, unul dintre ce­le mai puternice sindicate locale, a pre­zentat o comparatie intre nu­marul de salariati inregistrati la Agen­tia Na­tio­nala de Administrare Fiscala (ANAF) si cel de la Casa Nationala pentru Asi­gurari de Sanatate (CNAS). Nou­tatea este ca datele privind numarul de salariati furnizate de aceste institutii nu au mai fost facute publice pana in prezent, arata ZF.

Google, inger si demon in eCommerce: cum ar putea suferi business-urile din Romania 

Google ar putea impune un nou model de business, inclusiv in Romania, care ar duce la scaderea traficului magazinelor online din tara cu pana la 30%, in situatia in care Comisia Europeana nu gaseste solutii pentru a schimba planurile companiei americane, descrie situatia Chris Sherwood, head of public policy la Allegro Group, companie care detine in Romania branduri precum OLX (fost Mercador), Compari.ro sau Autovit.ro.  Allegro face parte din grupul multinational Naspers, care in Romania are actiuni la eMag.ro.  Gigantul american Google detine o cota de piata covarsitor dominanta pe plan European, inclusiv in Romania si, asa cum este normal, incearca sa profite de pe urma acestui fapt, arata Wall-Street.ro

Pantofii “made in Romania” pe locul patru in topul celor mai scumpi din Europa. O pereche costa 23 de dolari

Romania se afla pe pozitia a patra in Europa dupa pretul pantofilor realizati, fiind precedata doar de economii occidentale, puternice, care sunt totodata un nume in industria de incaltaminte, cum este cazul Italiei, Portugaliei si Frantei. Astfel, o pereche de pantofi made in Italia costa la iesirea din tara de provenienta 45,8 dolari, fata de circa 30 de dolari in Portugalia si Franta si 23,4 dolari in Romania. Odata ajunsi pe rafturi, pantofii vor avea preturi de cateva ori mai mari, noteaza ZF.

Afacere exotica in imobiliare: Caminele private pentru studenti

Printre fabricile din vestul Capitalei, o investitie de zeci de milioane de euro a transformat o parte din vechea zona industriala. Acolo, 1.800 de studenti au inchiriat in totalitate cele trei blocuri de garsoniere din campusul West Gate Studios. Si pentru prima oara, exista o lista de asteptare pentru urmatorul an universitar, scrie Economica.net

Judetele in care n-are cine sa-ti repare un ceas. Meseriile pe cale de disparitie in Romania

In vremea galeriilor comerciale, a mall-urilor si a retailerilor extinsi la nivel national, repararea unei perechi de pantofi, a unui ceas sau a hainei preferate nu mai este o necesitate. Orice produs poate fi inlocuit de pe raft cu unul nou asa ca romanii au uitat in ultimii ani, in special in marile orase, sa mai apeleze la serviciile celor care pastreaza inca tainele acestor meserii cu traditie, noteaza Gandul.info

Citigroup a detronat Deutsche Bank din pozitia de lider mondial pe tranzactii valutare 

Citigroup a detronat Deutsche Bank din pozitia de cel mai mare trader valutar la nivel mondial, dupa noua ani, din cauza volatilitatii scazute care a redus tranzactiile cu euro, potrivit datelor Euromoney Institutional Investor, scrie Bloomberg.  Citigroup are o cota de 16,04%, peste cea a Deutsche Bank, de 15,67%.  In 2013, cota de piata a Citigroup era in urma Deutsche Bank cu doar 0,28 puncte procentuale. Banca britanica Barclays se afla pe pozitia a treia, cu o cota de 10,91%.

Companiile din SUA ar putea fi blocate sa se inregistreze in strainatate din motive fiscale

Senatorul democrat Carl Levin lucreaza la un proiect de lege care sa interzica inregistrarea companiilor americane in strainatate din motive fiscale, iar presedintele comisiei de Finante, Ron Wyden, vrea ca masura sa fie adoptata rapid, relateaza Bloomberg.  Comentariile celor doi democrati marcheaza primele semne de reactie ale Congresului la tranzactii precum cea pe care intentioneaza sa o realizeze Pfizer prin preluarea grupului britanic AstraZeneca.  Grupul farmaceutic american, cu sediul in New York, a oferit peste 100 de miliarde de dolari pentru preluarea AstraZeneca. Pfizer vrea ca sediul sau operational sa ramana in Statele Unite, dar sa aiba adresa legala in Marea Britanie, pentru a plati taxe mai mici.  Wyden a declarat ca legea este importanta pentru a preveni evitarea platii impozitelor, inainte ca congresmenii sa discute modificari fiscale mai ample.

Presedintele Samsung Electronics, resuscitat si operat in urma unei crize cardiace

Presedintele Samsung Electronics, Lee Kun Hee, sub conducerea caruia compania a devenit cel mai mare producator de smartphone-uri din lume, a fost operat duminica in urma unei crize cardiace si se afla in stare stabila, transmite Bloomberg.  Lee, in varsta de 72 de ani, a suferit un infarct,  fost resuscitat si stabilizat la Soonchunhyang University Hospital, iar ulterior, operat la Samsung Medical Center.  De la preluarea conducerii companiei sud-coreene in 1987, Lee a transformat-o in cea mai mare companie de tehnologie din Asia si in cel mai mare producator de smartphone-uri, televizoare si cipuri la nivel mondial.