New York/Wall Street, un oras vechi, inghesuit, ciuruit, ravnit, care iti vinde istoria lui cu tot cu gropile din asfalt. Dar acolo sunt banii de care toata lumea are nevoie

Ceea ce te izbeste in 2014 la New York, la fata locului, nu este inaltimea si puterea cladirilor care par sa te striveasca si te sufoce, ci gropile din asfalt, peticite peste tot si infrastructura ciuruita, veche si ruginita de pe Wall Street sau de pe 5th Avenue, artera comerciala de superlux.  Wall Street, centrul financiar al lumii, este mic, inghesuit, plin de schele, dar are marketing. Orice altceva conteaza mai putin in America. Americanii stiu sa vanda si sa se vanda, iar pentru asta iti spun povesti din orice. Si cred ca ceea ce fac ei, unde lucreaza, este cel mai important lucru din lume, chiar daca sunt simpli chelneri sau deschid usa la un hotel. Daca ei sunt asa, inchipuiti-va cum sunt brokerii si cei care trebuie sa atraga clienti, sa le vanda actiuni, obligatiuni, unitati de fond sau cine stie ce alte produse, scrie Cristian Hostiuc, in ZF.

„Puiul de Crevedia“ a intrat in insolventa

Avicola Crevedia, companie cu afaceri de 86 mil. euro/an, parte a grupului Agroli controlat de libanezul Rami Ghaziri, a intrat in insolventa la cererea Administratiei Bazinale de Apa Arges-Vedea.  Procesatorul avea la sfarsitul anului 2012 datorii totale de aproape 50 de milioane de euro si 565 de angajati. Datoriile acopereau sub 60% din cifra de afaceri, fiind in media industriei avicole locale. Rami Ghaziri a fost retinut preventiv la sfarsitul anului trecut in urma implicarii intr-un scandal de evaziune fiscala de 70 mil. euro, noteaza ZF.

Noua acciza urca pretul carburantilor la 7 lei/litru

Sortimentele mai scumpe de carburant vor atinge pragul de 7 lei/litru din cauza majorarii accizelor de la 1 aprilie, ceea ce va determina o scumpire de 5%-7%. Petrolistii se asteapta la o scadere a consumului, insa doar pe termen scurt. Inca din prima zi a acestui an, soferii au fost nevoiti sa plateasca mai multi bani pentru carburanti. Preturile urmau sa scada datorita cursului de schimb la care se calculeaza accizele, insa guvernul USL a decis sa schimbe modalitatea de calcul al acestora, astfel ca in loc de ieftinire a avut loc o scumpire cu 9-10 bani/litru. Veste buna sau veste rea, depinde din ce parte sunt privite lucrurile, intrucat preturile urmau sa creasca cu peste 50 de bani pe litru, insa in urma disputei dintre presedinte și Guvern, majorarea accizei cu 7 eurocenti/litru a fost amanata cu 3 luni, arata Capital.

Romanii fug, strainii vin cu miile. Straini din Swaziland sau Burkina Faso ne iau locurile de munca

Romania este o tara a multor contraste, lucru reflectat inclusiv de datele din piata muncii. Daca milioane de romani au ales calea strainatatii, iar o treime dintre cei ramasi in tara isi exprima dorinta de a munci peste hotare, la polul opus, zeci de mii de straini vin la lucru in Romania. Pozitiile ocupate variaza de la tatuatori, hamali la medici si directori de companii, iar tarile din care provin le auzi poate pentru prima data - Swaziland, Burkina Faso, Teritoriile Indepartate ale SUA.  Numarul salariatilor cetateni straini activi, care au muncit cu contract de munca in Romania, in anul 2013 a fost de 21.018 de persoane. Aceasta cifra este in crestere fata de anul anterior, informeaza Wall-Street.ro.

Banca asfaltatorului Umbrarescu este gata de pornire

Banca Romana de Credite si Investitii (BRCI), a doua institutie de credit cu capital majoritar privat romanesc care apare pe piata de la inceputul crizei, are de vineri consiliu de supraveghere legal constituit, condus de Roxana Moldovan, si un directorat in fruntea caruia a fost desemnat Marinel Burduja. Cei doi veterani ai sistemului bancar isi pun in joc experienta si reputatia pentru a ridica un nou jucator pe piata finantarilor pentru companii mici si medii. Surse bancare afirma ca actionarul majoritar al BRCI Dorinel Umbrarescu, care detine circa 93,3%, ar fi hotarat sa-i lase mana libera lui Burduja, potrivit ZF.

Pachetul de relansare a economiei pica examenul bugetului

Foaia de turnesol a facilitatilor, numite pompos de Guvern pachet de relansare a consumului, este impactul asupra bugetului. Eficienta lor se vede in seriozitatea si precizia cu care sunt masurate pierderile si castigurile pentru stat. Restul este retorica. Dincolo de senzatia facuta de anuntul Guvernului ca, in urmatoarele luni, va pune in practica un pachet de masuri pentru relansarea consumului stau calculele bugetare. Iar la acest capitol, guvernantii  nu au fost prea convingatori. Trei din cele patru masuri preconizate – facilitatea la plata ratelor pentru persoanele fizice, scutirea de impozit pe profitul reinvestit si sprijinul financiar pentru firmele care fac angajari – au o influenta foarte mica sau zero asupra bugetului din acest an.  In schimb, reducerea contributiilor de asigurari cu 5% care este, in fond, cea mai asteptata de mediul de afaceri ar insemna un minus de incasari de circa 2,5 miliarde lei in a doua parte a anului, scrie Capital.

Cat au castigat investitorii care au cumparat in ultimele oferte de actiuni de pe Bursa

Ultimii doi ani au marcat o dezghetare a pietei ofertelor de actiuni pe BVB, dupa ce la inceputul crizei acestea au lipsit cu desavarsire in Romania. In general promovate intens de catre brokeri, ofertele au adus castiguri notabile, insa exista si cazuri in care investitorii care au subscris si inca mai detin actiunile au acum un minus in portofoliu. Investitorii care au subscris actiuni Romgaz (SNG) la listarea companiei in toamna anului trecut au castigat cel mai mult. De cealalta parte, investitorii care au plasat bani in IPO-ul Nuclearelectrica (SNN) sunt in prezent pe minus, noteaza Wall-Street.ro.

Autoritatea Electorala cumpara, din nou, "un pachet informatic" de 1 milion de euro pentru alegerile europene. "Exista programul din 2009, dar are nevoie de mici ajustari"

Numararea electronica a voturilor pentru Parlamentul European in Romania va costa in acest an in jur de 1 milion de euro, cu aproximativ 30% mai mult decat in urma cu 5 ani. Pentru scrutinul din 25 mai, Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) se pregateste sa cumpere ceea ce oficialii AEP numesc "un pachet de servicii informatice" estimat la aceasta valoare, cu argumentul ca aplicatia software folosita in uma cu 5 ani, inca functionala, are nevoie de "mici ajustari", scrie Gandul.

Elvetia inchide piata muncii. 50,3% dintre cetateni au votat impotriva imigrantilor din UE. "Va fi haos"

Elvetienii s-au pronuntat, duminica, intr-un referendum, intitulat "impotriva imigratiei de masa", in special a cetatenilor din Uniunea Europeana. Decizia ar putea duce la un conflict cu Bruxelles-ul, noteaza AFP.  Referendumul, organizat la initiativa partidului UDC (dreapta populista), a obtinut majoritatea dubla necesara pentru a fi aprobat, respectiv majoritatea cantoanelor si majoritatea alegatorilor.  Elvetienii voteaza de patru ori pe an pe diverse teme, fie ca este vorba despre interesul national, cantonal sau comunal, conform sistemului de democratie directa din Elvetia. Mai multe informatii pe incont.ro.

Deutsche Telekom preia integral T-Mobile Cehia. Tranzactie de 828 milioane euro

Deutsche Telekom, proprietarul T-Mobile, va prelua integral divizia T-Mobile Cehia. Va plati 828 milioane euro pentru pachetul de 39,2% pe care nu il detinea, potrivit fondului de capital privat Mid Europa. Tranzactia ar urma sa fie gata pana la sfarsitul lunii. Deutsche Telekom continua astfel strategia de extindere in Europa de Est, scrie Bloomberg.